Tänään 26.11.2023 tulee kuluneeksi 15 vuotta ensimmäisen blogi-postauksen kirjoittamisesta Leppävirtaa-blogiini. Matkan varrella on tapahtunut kaikenlaista, joita osa on kirjoitettu ja osa on jäänyt kirjoittamatta. Muistellaas vähän retkuiluita…

Kivuliain retkuilu: Pirunkivi, Heinävesi

Sinä kesänä 2014 ei paljoo istuttu. Mielummin seisoin.

Kameran kanssa liikkuminen on haaste retkuillessa. Varsinkin kun se painaa putkineen yli 3 kg. Melkoista taspainoilua Tokmannin kympin vaellusauvan kanssa.

Yleensä ei mittää tapahu – korkeintaan mätkähän sammalikkoon, mutta kesällä 2014 liukastui Pirunkivellä ja suojellakseni kameraa tipahin persiilleni terävälle kiven särmälle. Sillä seuraamuksella että häntäluu murtui ja koko kesä meni sitten seistessä tai toisella kankulla kiemurrellessa.

Pirunkivi on nykyää mökkiläisten pihamaata, joten jokamiehen oikeuksilla sinne ei saa mennä. Kävin ihailemassa kiveä järven jäältä, kun seurailin pilkkimiehien jälkiä Syrjäjärvellä. Itse piruhan se sieltä kivien välistä tuijotteli.

Muita sattumuksia on putoaminen Hiisivuorelta ja Hepomäeltä, josta en löytänyt juttua. Silloin vääntyi vasen peukalo käyttökelvottomaksi muutamaksi kk:ta. Nyt sekin on ihan normaali.

Kallein retkuilu: Tynnörikallion luola, Kangaslampi

Olin tehnyt opena kokonaisen työpäivän ja läksin vielä illaksi opettamaan verkkosivujen rakennusta Kangaslammille. Nälkäisenä ja väsyneenä aattelin vielä kurkkasta Tynnörivuoren luolan.

Matkan varrella oli pari kolme metriä levee puro, jonka ylittäminen vaati puol kilsaa ylimääräistä kävelyä. Takas tullessa en kehannut enää kiertää vaan nohevana päätin yrittää seiväshyppyä eka kertaa elämässäni – tietenkin puron yli.

Koivuseiväs kesti ja jalat sain toiselle rannalle, mutta muu kroppa kaatui puroon. Siinä tuli uitettua 3500€ eestä kameratarvikkeita, joista parin päivän kuivattelun jälkeen ei toiminut kamera eikä pitkäputki. Lähetin vehkeet kamerakorjaamoon arvioitavaksi ja ne sanoi ettei niistä tule toimivia pelejä. No, kotivakuutus maksoi puolet kun ostin vastaavat uuvet.

Kolmen kk päästä pitkäputki heräsi eloon – ilmeisesti tarpeeksi kuivuttuaan. Se palvelee edelleen oppilaitteni harjoitteluvehkeenä. Kamera ei toipunut koskaan – ehkä siksi että yritin käynnistää sen märkänä – hetken heräs ja sammui – vesi teki jonnekin oikkarit.

Silloin 2015 hankittu retkuilukuvauskalusto on kokenut kovia mutta edelleen toimii.

Hauskin retkuilukömmähys: Rokansaaren meloskelut, Puumala

Taisi olla kesän 2018 viimeisiä lomapäiviä kun suuntasimme Puumalaan Lietniemeen meloaksemme kuuluisan Rokansaaren rantoja.

Yleensä etsimme helpoimman laskupaikan kanootille tutkailemalla kartoja ja ilmakuvia. Tällä kertaa kannootti piti laskea järveen aika korkealta hiekkatöyräältä ja matkalla järveen oli esteenä rantamäntyjä käppyräjuurakoineen ja rantaan vedettyjä veneitä.

Juhta on aika korkea cittymaasturi, joten katolle ympärikäännetyn kannootin pudottaminen maahan on vähän vaivalloista. Yleensä se kiepsaus oikeinpäin tapahtuu ilmassa ja pudotus maahan varsin räväkkäästi.

Nytpä olin ajanut auton niin lähelle rinnettä että kanootin pudotessa, se alkoi luisua juurakkojen päällä kohti järveä. Taitavasti se ohitti kaikki männyt ja jopa rannan veneet päätyen suoraan järveen. Eikun vaatteet veke ja uimaan ennen kuin tuuli vie sen mennessään. Parin kymmenen metrin uimaspurtin jälkeen ei meinannut naurusta tulla loppua…

BBC tituleerasi retkuilijaa – veteran rock-art hunter

Syksyllä 2018 teimme arkeologi Timo Sepänmaan ja kaikki Suomen kalliomaalaukset valokuvanneen Ismo Luukkosen kanssa tarkastuskäynnin Tikaskaarteen kalliomaalauksilla. Olin keväällä kuvannut siellä mahdollisen uuden maalauksen. Sieltähän löytyi käden jälki ja muita ennestään tuntemattomia jälkiä maalauksista.

Sovittiin että teen löydöstä lehdistötiedotteen ja jaan sen paikallisille lehdille. Jonkun ajan päästä Ismo alkoi ihmetellä että miksi hänen Suomen kalliomaalauksia esittelevä sivustonsa on kaatunut. Selvisi että sivustolla oli käynyt yhden päivän aikana yli 40 000 henkeä. Lisäksi käyntien lähde selvisi: Finnish lake reveals Stone Age rock art, 28.11.2018. BBC News oli napannut jutun YLE:ltä ja esitteli meidän löydöksiä ympäri maailman. BBC:ltä sain itselleni uuven tittelin: veteran rock-art hunter.

Satunnainen Retkuilija Syvävuorella.