Jäppilän ja Joroisten vanhojen metsien monimuotoinen luonto

On kyselty että miksi retkuilen niin vähän Leppävirralla? Vuosien retkuilun avartamana olen huomannut että luonto on monimuotoisimmillaan suojelualueilla. Leppävirralla suurimmat suojelualueet ovat Sorsaveen ja Suvaksen saaret – ja niissä kyllä meloskellaan joka kesä. Mutta jos mettään haluat niin suurin lähiseuvun suojelualue löytyy Jäppilän ja Joroisten rajalta – 10 km pituinen – Kivikurulta lähes vt 23:lle. Se on kivistä ja luolasta seutua, Mukurakuusikkoa, siellä on ennallistettu soita tukkimalla ojia jne. – toisin sanoen – monimuotoista luontoa.

Jäppilän ja Joroisten vanhat metsät luonnonsuojelualue on pitkään koostunut muutamasta pienestä läntistä Jäppilän ja Joroisten rajamailla kuten mm. Kivikurusta, Mukurakuusikosta, Persepuron-Perselammen lehdosta ja Ahvenisenmäki-IsoHeinäsen suojelualueesta.

Vuonna 2019 tehtiin asetus Kivimäensalon luonnonsuojelualueesta, joka laajensi merkittävästi suojeltavia alueita näiden ympärillä ja yhisti lämpäreet yhtenäisemmäksi laajaksi suojelumetsäkokonaisuudeksi.

Suojelualue on ainutlaatuinen Jäppilä, Varkaus, Leppävirta, Joroinen alueella. Näin suurta ja yhtenäistä suojeltua metsäaluetta saa hakea satojen km päästä.

Alueelle on tehty ekologinen suunnitelma vuonna 2000 ja sammalkartoitus 2019, jossa löytyi uhanalaisia lajeja: kantokinnassammal, korpikaltiosammal, itupyörösammal, pikkulovisammal ja kantopaanusammal.

Lähteet:

Kivimäensalon luonnonsuojelualue kartoilla

Metsässä kulkijalle suojelutoimet ovat näyttäytyneet soiden ennallistamisena. Vanhoja jo umpeen kasvaneita ojia on tutkittu kaivinkoneella pari vuotta sitten. Jäihän niistä ikävät urat soille mutta pikkuhiljaa jäjet alkavat hävitä kun kasvillisuus alkaa rehottaa lisääntyneen kosteuden myötä.

Hienoa että älyttömyyksien jälkiä korjataan. Ehkä näilläkin soilla puun kasvua tukkipuuksi saatiin lyhennettyä 1000 vuojesta 500 vuoteen.

Pientä on Suomessa luonnonsuojeluun käytettävät varat, jos verrataan muihin EU maihin. Suomi on hännillä, jos luonnonsuojeluun käytettävät varat ilmoitetaan prosentteina bruttokansantuotteesta. Ihan hävettää…

Kivikuru

Mukurakuusikko

Patlikkovuori

Kivilampi

Kivimäensalo

2022-12-04T13:09:49+02:0004.12.2022|Tags: , , |Kommentit pois päältä artikkelissa Jäppilän ja Joroisten vanhojen metsien monimuotoinen luonto
Go to Top