Ajenlin Kivisentien päähän ja jalkauvuin louhikkoiseen mehtään. Tarkoitukseni oli evästellä Kivilammen eteläpään laavulla (kartta).

Kivi­lammen alue kuului osana “Savonmuan Inari­”-hankkeeseen, jonka tarkoituk­sena oli houkutella alueelle kalastajia, metsästäjiä ja eräjormailijoita. Ki­vilampeen on istutettu kirjolohta sekä nieriää ja luontaisina kala­lajeina lammessa elelee siikoja, ahvenia ja haukia. Metsähallitus rakennutti lasmmen ympärille nuotiopaikkoja ja laavuja. Paikalliset matkailu­yrittäjät tarjosivat palve­lujaan. Kaikki oli valmista, mutta jostain syystä homma ei lähtenyt lentoon ja rakennelmat jäivät lahoamaan. Kivilammen kalastusta yritettiin herätellä vielä henkiin vuosikymmenen taitteessa, mutta kuukkelehtiessani tietoja paikasta, sain yrittäjän sivuilta vain virusvaroituksen ja tietoo murusen, ettei Metsähallitus olisi uusinut yrittäjän vuokrasopimusta 2012.

En siis tiiä missä tilassa kalastus ko. lammella on. Grillikatospaikalla ilmoitetaan alueen olevan yksityskalastusalue ja varoitetaan viteovalvonnasta. No, satunnaista retkuilijaa varoitukset ei haittaa, koska en tullut kalaan.

Läksin rymyämään kohti laavua mettäautotien kääntöpaikalta. Alkuu oli näkyvissä pieni polku mutta se hävisi nopeasti louhikkoon. Kiersin Tulilammen eteläpuolelta.

Iso kiven murikka

Pienen harjanteen reunalla tuli vastaan julmettu kivi – pienen omakotitalon kokoinen (kartta). Taasen ihmettelin miksi se ei ole alueen suurimpana kartassa.

Kalliopöytä lipan alla.

Kiven alle muodostui lippaluola, jonka pöytää eläimet oli käyttäneet lepopaikkanaan – sateensuojana.

Rakonen

Pöytä oli lohjennut kivestä ja siirtynyt muutaman metrin suuntaansa.

Lippalauola

Samalla nyppylällä suuren kivin takaa löytyi louhikosta toinen kuivan oloinen lippaluola, jonne olisi makkuulleen majoittanut pari kolme henkee.

Jämäkkä rykelmä

Ennen laavulle saapumista tuli vastaan tälläinen rykennelmä.

Kivilammen eteläpään laavu

Vihoinkin laavulla – alkoi jo olla huutava näläkä koko päivän retkuilusta Kivimäensalolla. Laavu oli ihan ok kunnossa, mutta puita ei ollut liiterissä.  No, lähiställä oli hyviä kiven koloja, joista löytyi kuivaa risua risukeittimeen.

Laavuja ja tulipaikkoja on lammen ympärillä useita. Lampea ympäri kiertää polku ja pitkospuut.

Retkuilijan eväät

Nautiskelin hiljaisuuvesta ja kärvensin pari pätkää retkuilijan vihannesta.

Rantasipi kivellä

Seurailin rantasipiparin kisailua. Kävi ne ihan vieressäkin kurkkimassa satunnaista retkuilijaa, mut eivät suostuneet yhteiskuvaan.

Näkymä laavulta

Kommee paikka. Tunnin verran siinä tankkasin ja välillä heitti kuurollisen vettäkin, mutta laavun suojassa ei kastunut.

Majavan jyrsimää

Palatessa autolle tutkailin majavan tekosia.

Majavan pato

Se oli patonnut Tulilammesta lähtevän puron.

Majavan pato

Molemmat lähtöuomat oli tukittu. Täällä vois illan hämyssä bongata talttahampaan.

Tänne tullaan vielä kiertämään koko erämaajärvi.