Tikkataulussa on pitkään ollut nupitettuna lappu: Uimasalon kalliomaalaukset, Juva. Kun näin hiihtoloman ensimmäinä päivänä aaringon mollukka kipusi syvän siniselle taevaalle niin päätin lähtee retkuilemmaan Uimasaloon. Ajelin Juvan kautta Koikkalaan ja sieltä Otamonsalmen kautta Ristilammen rannalle.

Lammen rannalta aukeni näkymä Ristilammen vuorelle, jonka juurella piti löytyä muinainen kvartsilouhos. Vuoren takana on toinen lampi – Sarkaslampi, jonka rannalla pitäisi löytyä kaksi kalliomaalausta (kartta).

Sarkaslammen kalliomaalauksille kulkee polku, joka lähtee tieltä Ristilammen pohjoispuolelta. Polku koukkaa Ristilammen vuoren kvartsilouhokselle ja sieltä Sarkaslammen eteläpuolitse maalauksille.

Ristilammen vuoren kvartsilouhos

Lampsin jäätä myöten lammen toiselle puolen ja sieltä vuoren vasemmalta reunalta vähän hiijenkirnumaisesti kuluneen kallion juurelta löytyi kvartsisuoni.

Tästä suonesta on louhittu ainakin valkeeta, savu- ja ruusukvartsia sekä katinkultaa kivikauven ajoista alkaen.

Vuoren oikeelta reunalta pöpeliköstä löytyi kommee jääputous.

Jatkoin matkaa vuoren vasemmalta puolelta polkua pitkin Sarkaslammelle.

Sarkaslammen kalliomaalaus

Lammen rannalla oli vene talviteloilla. Sitä ei nyt tarvittu lammen ylitykseen.

Maalaus löytyi helposti karttaa merkitystä kohasta pystysuorasta kallioseinämästä. Muutaman metrin korkeuvessa oli noin  30 cm levyinen venekuvio. Ylempänä pieni punainen läikkä.

Lampsin jäätä myöten lammen pohjoisemmalle vuorelle.

Sarkasvuoren kalliomaalaus

Varsin komea tämä pyöreä muotoinen Sarkasvuori.

Sarkavuoren hirvimaalaus löytyi helposti 10 m opastetaulusta vasemmalle. Vaikuttavan kokoinen hirvi – yli puoli metriä levee – ja päällä joku kumma kuvio – länkisäärinen ukko?

 

Läksin palailemaan ja kurkin samalla jyrkännettä. Noin 10 m opastaulusta oikeelle jäin tuijottamaan ulospäin kaarevassa kohassa himmeää kuviota. Onko siinä hirvi ja ympyrä keskellä?

Käsittelin kuvaa kotona ja siitä löytyi hirvi korvilla tai tynkä sarvilla ja jaloilla – lisäksi keskellä ympyrä. Hirven turvan eessä, selässä ja takana on mahollisesti myös jotain. Lisäksi maalauksen yläpuolella – metrin verran – oli mahollinen punainen läikkä.

 

Maalaus oli samalla korkeuvella kuin viereinen tunnettu maalaus. No, jopas olimpas aivan innoissani ja täpinöissä moisesta löyvöstä. Kumma ettei kukaan muu ollut maalausta aiemmin löytänyt. Ilmeisesti nyt sattui oikee valaistus, aurinkolasit ja pääsin kattomaan maalausta jäältä.

Palailin autolle huiputtamalla ensin Ristilammen vuoren viereisen nyppylän, jonka terassilta aukeni näkynä Sarkaslammelle.

Iltasella kun laittelin kuvia asiantuntijoille niin sain vahvistuksia että kyllä tää on aikasemmin tuntematon löyvös. Tulipa mieleen että onko siellä vielä muitakin? Ei kun aamulla auton nokka taasen kohti Uimasaloa.

Pyylammen suon vuoren kvartsisuoni

Nyt otin mukaan lumikengät ja lampsin ensin kartalla kommeen näköstä Pyylammen suon jyrkännettä tutkimaan (kartta).

Kyrkänteessä kulki samanlainen kvartsisuoni kuin muissakin alueen jyrkänteissä. Tässä jyrkänteessä vesi ja jää oli sitä rapauttanut niin että siitä oli syntynyt ihan lippaluola.

Olikohan täälläkin kaivettu kvartsia kivikautisiin tarvekaluihin?

Kiepsautin itteni rinnettä pitkin Pitkuslammelle.

Kaikuvuoren kaiut

Pitkuslammen Kaikuvuori oli myös kommee.

Pitihän se testata onko vuori nimensä veroinen – on se. En löytänyt sen seinistä maalauksia.

Kävin vielä Sarkaslammella ihailemassa löyvöstäni.

Iltapäivän naatiskelin aaringosta Ristilammen kvartsilouhoksen rannassa ja valmistin retkuilijan evästä.

Tulipahan vietetty ikimuistoinen pari päivänen Uimasalossa. Näihin maisemiin palataan kesällä kannootin kanssa.