Läksin Kangaslammilta vielä kurkistamaan Härkämäen observatoriota – sieltä oli kuulema hyvät näkymät. Valitettavasti Tommin yo-juhlat oli vallanneet paikan ja en kehannut mennä kuokkimaan.

Olin huomannut lähellä kartalla Pirunkiven. Syrjässä – keskellä korpea – järven rannalla sijaitseva kivi piti tarkistaa…

Kartan mukaan ihan kiven viereen vie tie. Oliko kyseessä yksityinen ranta?

Ajelin varovasti ja oottelin mökin ilmestymistä puitten takaa, mutta yllätyksekseni kiven ympärillä olikin jonkinmoinen leirialue ja uimaranta. Liekkö kylän yhteinen ranta?

Siis mahtipaikka. Pirunkivi meni suoraan minun TOP10 kohteisiin Suomessa.

Kivellä oli korkeutta reilusti yli 10 m, leveyttä saman verran ja pituus hiukan lyhempi ja sen päällä oli vielä kiviä. Suurimpia lohkareita joita olen kurkkinut.

Takaakin se oli reilusti 7-8 m korkea.

Näytti siltä että kivi oli halennut kolmeen osaan – kahteen pienempää. Ympärillä oli pienempiä lohkareita.

Korkeimman osan alla oli paljon oksia. Olikohan päällä ollut sääsken pesä? Tultakin oli pietty…

Jyrkän osan vierestä oli hienot näkymät suoraan ylöspäin.

Lohkareiden väleissä oli pieniä rakoja ja koloja.

Ihan kuin olisi seissyt kallioseinämän vieressä.

Päällä kasvoi käkkärämäntyjä.

Lohkareien välissä oli rakoluolia, muttei kovin suuria.

Vietin hurmoksessa kuvaillen ilta-auringossa…

Paikan laittaminen ei häirinnyt mutta parin saan metrin päässä ollut mökki – tai sen täysillä oleva ratio – häiritsi erämaajärven tunnelmaa. Mökit oli niin uusia ettei niitä ollut kartalla. Harmi, tämä järvi olisi ansainnut pysyä erämaana.

Palasin vielä räppäsemään kännyllä Instagram-kuvan ja liukastui kiveltä niin että jysähin persuuksilleni terävään särmään. Auuuts! Liekkö häntäluu yhtenä kappaleena? Istuminen on ollut sen jälkeen hankalaa. Sen sitä saa kun ei tuo Pirunkivelle kuvauspalkkiota.

Muokattu 10.7.2014:
Paikka on osoittautunut kesämökkitontiksi, joten on huomioitava jokamiehenoikeudet, kuten aina retkuillessa. Jokamiehenoikeudella saa liikkua jalan, hiihtäen ja pyöräillen luonnossa, kuten metsissä, luonnonniityillä ja vesistöissä. Jokamiehenoikeudella ei saa kulkea pihamailla, istutuksilla tai viljelyksessä olevilla pelloilla. Asutuilla rakennuksilla on kotirauhansuoja, jolloin pihapiiriin ei mennä häiritsemään. Asumattomalta talolta ja rakentamattomalta tontilta puuttuu kotirauhansuoja. Kun retkuilun lähtökohtana on iloinen luonnon ihmeiden ihastelu niin ikävissä tilanteissa kannattaa poistua vähin äänin kuin jäädä väittelemään oikeuksista.
Jokamiehenoikeudet – ympäristöministeriö.
SYRJÄSEUTU: Laillista vai ei? – asiaa löytöretkeilijän oikeuksista

Muokattu 26.6.2016:
Sain tiedon että Pirunkivi on nykyään jokamiehenoikeuksilla saavuttamattomissa. Kunnioitamme asuinrakennuksen kotirauhaa.