Muista kuinka Kuopion matkustajasatamasta kulki kesäisin säännöllinen vesibussiliikenne Ritonimemeen (kartta). Lomakylä Ritoniemi, jonka Suottalahden rannan hietikko on kuin Savon Rivieera. Luonnonkaunis hiekkaranta ja soraharjuniemi oli pitkään veneilijöiden ja karavaaraneitten suosiossa. 
Monien vaiheitten jälkeen paikka on autio. Lomamökit purettu ja nyt moto kaataa puita. Pahin on toteutumassa – luonnonkaunispaikka ei ole enää yleisessä käytössä.
Olemme käyneet Ritoniemessä useaan otteeseen 2004 lähtien: keväällä, kesällä ja syksyllä.
On paistateltu päivää, maattu hiekalla, kahlattu Kallaveen kirkkaassa veessä, uitu, paistettu makkaraa, tirkistelty nutisteja, käytetty kannoottin laskupaikkana ja kunnioittaen seurattu syysmyrskyn kirpeitä aaltoja.

Tätä luonnonkaunista paikkaa jään kaipaamaan. Alueelle tulee mm. portti joka estää saarimökkiläisten vuosikymmeniä jatkuneen veneen pion – ranta muuttuu yksityiseksi. No, jokamiehenoikeuksilla saa lahdella meloskella ja rannalla vielä kuleksia.