Aamulla paistoi aurinko pitkästä aikaa, joten en aikonut hukata kuuran keltaista valoa. Aamukahvi jäi puolitiehen ja muutkin aamuaskareet, kun puin päälle ja suuntasin koskelle.

Pari kalastajaa oli ehtinyt ennen minua ja pitivät sellaista pauketta ja huutelua, että arvelin tulleeni turhaan… Käppäilin laavun saaren kärkeen tuijottelemaan putkella kauemmas koskelle.

Kännyin vasemmalle ja samalla alkoi edessäni  – 5 m päässä  – pajupuskassa hirveä rytinä. Rusakko!! Ei prkl… BAMBI!!

Se ponkas pakoon uittoväylälle päin. Ajattelin, että siinä kivikossa ja pitkospuilla se ei voi kovasti juosta ja pinkaisin juoksujalkaa perään.

Eipäs se mennytkään kiville vaan hyppäsi koskeen. Kun saavuin rantaan, se oli jo puolimatkassa toiselle puolelle Ruutisaareen.

Nopeasti se ui toiselle puolen, mutta nousu rannalle olikin hankalaa, koska se oli jäässä. Sorkat eivät pitäneet, eikä jää murtunut. Se piehtaroi siinä pari minuuttia.

Sitten se rauhoittui, kun huomasi, että eihän tuo unilta herättäjä uikkaan perässä. Lepotauko.

Ei kun uus yritys.

Nyt onnistui. Vielä vilkaisu…

…ja sitten saaren pusikkoihin piiloon. Koko tilanne oli parissa minuutissa ohi.

Jaaha, mikään kauris tässä on kyseessä? En rupee itse arvuuttelemaan, kun en näitä tunne. Säkäkorkeus oli varmaan metrin luokkaa.

Kävin tarkastamassa paikan, josta kauris oli maannut, muttei sieltä löytynyt mitään. Ilmeisesti kosken reunalla pajupusikossa oli hyvä nukkua. Virtaava vesi pitää ilman lähempänä plussaa. Että sellainen havainto laavun saaresta tänään.

Lisäys klo 17.22: Hullukaali tunnisti kauriin metsäkauriiksi. Kiitoksia!