Joulukuussa sattui muutamia mukavia pikkupakkaspäiviä että kehtasi lähteä möyrimään Sorsakosken ja Jäppilän rajamaitten louhikkoihin. Tei parikin reissua Kolita-lammen lounaispuolen kivikkoisille mäkilöille. Toisella kertaa lunta oli jo sen verran että päätin kaivaa lumkengät naftaliinista.

GTK:n maankamara sovelluksella näkkööpi että lammen lounaisreunalla on pieniä saaria, jotka eivät ole koskaan olleet veen alla sitten kun, jäät suli niitten päältä.

Kyllä se puhtoisessa lumen peittämässä metässä silimä leppee ja korvat makkoo.

Yhen saaren muinaisrannalla jökötti aika mahtavan kokonen murikka (kartta). Se oli halennut osittain.

Halkeemasta lähti alaspäin luola. Kamerareppu piti heittee selästä ja kaivella ohtalamppu otalle ja laskeutua luolaan.

Olipas tilava lohkareseinäinen pystyluola. Korkeutta nelisen metriä ja leveyttä puolesta metristä metriin. Pituus oli hankala mitata – ainakin viis metriä. Lohkareitten välistä olisi voinut ryömimällä mahtua pitemmällekin. Pohiskelin että onkohan tämä ollut hylykeitten piilopaikkana Litorina-meren aikaan?

Toisella kertaa rämmiskelin lumkemgillä parrammillaan munia myöten. Nyt lähempänä Jäppilän-Sorsakosken tietä.

Sieltäkin löytyi ison murikan palojen takkaa luolasto (kartta). Suuaukko on tuon oikean puolen lumisen kiven takana, josta luola kiertyi vasemmalle ja toinen lähti oikeelle. Päätin jättää tämän tutkimisen turvallisemmalle lumettomalle kelille. Tämäkin luola sattui juuri muinaissaaren rannalle.

Kiertelin mäkkee ja errään lohkarenyppylän piältä erottui lammen suuntaan jokin kerrosrakennelma (kartta).

Kolomisen metriä korkeen järkäleen päillä ol kivi, jolla oli kokkoo noin puolisen kuutioo.

Sen alla ol kiviä.

Kivi oli osittain aluskiven varassa ja osittain pienten kivien varassa. Alla kiviä näytti olevan ainakin kaksi.

Tämä oli jo kolmas samanlainen rakennelma tältä alueelta. Tunnetuin on Kivikurun Ukonkivi 2.5 km päässä ja toinen Leväniemessä 700 m päässä Tielammen ja tien länsipuolelle. Onkohan näitä vielä lissee tiällä?