Ihmeen vähän minulla on hävinnyt valokuvia vaikka tässä vuosien varrella on ollut kaikenlaista vehjettä ja käyttöjärjestelmää ja viritelmää valokuvien säilytykseen. Kesän melskeessä hävisi siirron yhteydessä valokuvat kesäkuun parilta viikolta. Siellä meni Kaskiin maalaismaisemat ja mandariinisorsat.

Tänään läksin paikkaamaan kuvasaalista. Kaskiissa tyhjät pellot näyttivät näin syksyllä ankeilta, joten jätin niitten kuvaamisen ens kesää, mutta suuntasin Kustaa III:n sodan (18.7.1788 – 14.8.1790) aikaisille tapahtumapaikoille.

Juvan ja Puumala välisen vanhan tien vieressä soraisella Sairalanmäellä on sotilaskalmisto (kartta), jonne on haudattu kaatuneita suomalaisia ja ruotsalaisia sotilaita Siikakoskella 5.-19.7.1789 käydyissä taisteluissa, kun venäläiset vetäytyivät Juvalta Puumalaan. Perimätiedon mukaan sotilaita on haudattu 303 sekä yksi nainen ja lapsi.

Hautapaikka on aidattu ja varustettu hiekkakäytävin ja muistomerkein. Paikan info-taulu kertoo taasen että paikalle olisi haudattu sotilaita koko sodan ajan ja myös venäläisiä sotilaita.

Kivinen muistomerkki sotilashautausmaalle valmistui vuonna 1932.

Neljän upseerin haudalle pystytettiin vuonna 1954 toiseksi muistomerkiksi puuristi.

Jatkoin matkaa pari kilometriä Puumalan suuntaan Siikakoskelle (kartta).

Kosken vieressä on sotaa tuoreempaa historiaakin – sahan kivisiä ja betonisia jalkakivien jäänteitä.

Kesäkuussa 1789 venäläiset valloittivat Puumalan ja etenivät Sulkavan kautta Juvalle. Heinäkuussa käynnistyi ruotsalaisten vastahyökkäys, jolloin venäläiset perääntyivät Siikakoskelle, jossa käytiin taisteluja.

Vanha kaksi holvinen kivisilta sijaitsee aivan Sulkavan Siikakoskella Puumalan tien vieressä.

Silta on rakennettu arviolta 1860-luvulla.

Holvit on rakennettu raakahakatusta kivestä.

Sillasta n. 200 m luoteeseen on mäen rinteelle lapioitu tasanne kahdelle kanuunalle ja niiden eteen suojavallia. Tykkiasema voi tosin olla myös jo pikkuvihan ajoilta 1741-42. Tykkiasema jäi tältä kertaa tarkistamatta kun alkoi satelemaan.