Retkuilijan sivusto on viettänyt kesälomaa. Retkuilija myös, muttei ole paljoa levännyt laakereillaan. Kesän aikana on kertynyt tuhansia kuvia kymmenistä retkuilukohteista ympär 100 vuotiaasta Suomen muata. Kuhan illat pimenöö ja ilimat alkaa olla koiranilmoja, pittää tarttua konetta näppäimistä ja rustailla juttuja.

Tänään koneeseen sai tarttumaan postista noutamani ootettu kirjauutuus: Suomen luonnon pyhät paikat. Kirja on jo kolmas luolamies Kesäläisen yhessä geologi Kejosen kanssa rustaama metsiemme retkuiluherkkuja esittelevä kirja. Ensimmäinen ol Suomen Rotkot ja toinen Suomen luolat.

Esittelyssä on nyt 100 pyhää luonnonpaikkaa ympär Suomea: kalliomaalauksia, hiisiä ja lehtoja, vuoria, kiviä, seitoja jne. Varsin kattava kokoelma mielenkiintoisia kohteita tarinoineen.

Retkuilijalle moni paikka on jo tuttu mutta moni uusi paikka on päässyt retkuilijan täytyy-nähä-ainakin-kerran-elämässä-listalle.

Löytyyhän ite retkuilijakin kirjan sivuilta – Inarin Ukonsaaren Ukko-seitakivellä antamassa uhrilahjaa ja toivomassa onnistunutta kannoottiretkee Inarille. Samalla aukeamalla emäntä tutkii kivikauven aikaista luolaa samaisella saarella.

Kirjassa on retkuilijan kuvia useemmastakin kohteesta. Syksyn aikana tulee muutamasta jo kesän aikana katsastetusta kirjan kohteesta juttuja tänne, mutta sitä ennen kannattaa hankkia tämä tarinapaikkojen raamattu omaan hyllyyn. Mainio petikaveri ja opas suunnitellessa retkuilureissuja.

Uhrilahja oli onnistunut – lähes tyynessä saimme meloskella Mahlattinuoraa pitkin Nuora-Juhaniin.