Koppelon kyläjuhlissa tuli jututettua paikallisia ja siinä höpöttäessä kävikin selväksi että Inarin luolista ja muista kiinnostavista kohteista saamani tiedot olivat kulkeneet ympyrän. Emännän eno Jouko Kiviniemi on ollut oppaana etelän miehille, jotka ovat kolunneet minua ennen näitä seutuja. Sain lisävalaistusta etsimiini paikkoihin.

Olimme jo pitkään varronneet hyvää meloskelukeliä ja kun taas aamu näytti sumuiselta, mutta onneksi tyyneltä, päätimme lähteä kohen Mahlattinuoraa.

Matkaa nopeuttaaksemme saimmekin kannootin lasketuksi Ukonjärven puolelta Matalasalmesta. Ensimmäinen kohteemme oli ihan eessä näkyvällä Ukon saarealla – Ukonsaaren lohkareluola. Saamani koortinaatit (kartta) heitti aikalailla.

 Luola löytyi noin 70 m etelämpää (kartta), jossa tallensin kännyyni koortinaatit.

Läpikuljettava lohkareluola, joka syntynyt ison laakalohkareen jäädessä kalliokynkään ja pienempien lohkareiden varaan.

Luolan pohjoisen suuaukon eteen on rakennettu matala muuri. Ladotun muurin alla on kellarimainen säilytystila.

Lattia osin kalliota osin louhikkoa, joita molempia peittää hiilensekainen kariketurve.

Luolassa on kaksi nuotionpaikkaa, joista vanhempi luolan sisällä. Sen yläpuolella kivistä ladottu “savupiippu”.  Piippu tuossa oikealla ja vasemmalla näkyy muurin jäänteet ja kellari.

Luolassa merkkejä pitkään jatkuneesta käytöstä kuten käsin sahattuja laudankappaleita yms. Etelän miehet oli arvelleet jopa kivikautiseksi asuinpaikaksi.

Hieno paikka. Olisin minäkin tuossa asustellut. Matka oli vasta alussa joten jatkoimme meloskelua usvassa toiselle puolen saarta.