Ilves-kohtaamisen julkisuus valtamediassa (Savon Sanomat 3.6.2016 ja MTV uutiset 4.6.2016) on nostanut esille keskustelua luontovalokuvaajan oikeuksista ja velvollisuuksista – hyvä niin.

Lähtökohtani – luonnon säilyttäminen

Retkeilijänä, valokuvaajana ja norppa-kummina minun toiminnan lähtökohtana on villin luonnon säilyttäminen mahdollisimman koskemattomana. Pyrin liikkumaan luonnossa niin, että minusta jää mahollisimman vähän jälkiä.

Metsä – toinen kotini

Minulle luonto on toinen koti, ravintola, kahvila, pyhättö, viihtymis- ja rentoutumispaikka. Sen vuoksi nautin eniten vanhoista luonnontilassa olevista metsistä, vaaroista, mäistä, vuorista, kallioista, jyrkänteistä, paljakoista, niityistä, soista, vesistöistä jne. – missä on mahollisimman vähän immeisen käjen jälkiä. Näissä paikoissa voi vielä kohata luontoa – kasveja ja eläimiä – mahollisimman luonnonmukaisina ja aitona.

Luonnosta nauttiva harrastajakuvaaja

En ole luontokuvauksen ammattilainen, jonka pitää elättää itsensä luontokuvilla. Siihen ei satunnaiset kohtaamiset riitä.

Minulla ei ole pakonomainen tarve saaha joka retkeltä loistavia ja myyviä luontokuvia vaan tärkeää näillä enemmän ja vähemmän satunnaisilla reissuilla on luonnosta nauttiminen – sen ihmeistä, kauneudesta ja kohtaamisista. Jos niistä tallentuu hyviä kuvia niin se on aina plussaa. Muistot säilyvät paremmin kun niistä jää dokumentti ja innostun tekemään niistä tarinoita.

Ne tilanteet ovat kaikkein mieleenpanuvimpia jos pääsee seuraamaan eläimen toimia sen huomaamatta. Tälläiset tilanteet ovat harvinaisia. Yleensä kohtaamani eläin pötkii pakoon hirveetä kyytiä, ettei kerkii ees nykästä kameraa.

Nouvatan luonnossa liikkujan oikeuksia ja velvollisuuksia

Sivustoni nimestä voi jo päätellä, etten ole haaskalla tai kuvauskojussa kykkivää tyyppiä. Tarinoitten ja kuvausten kohteet valikoituvat siten mitä sattuma metsässä eteen tuo.

Nouvatan luonnossa liikkuessani jokamiehen oikeuksia (ladattava pdf-esite). Jokamiehenoikeudella et saa häiritä tai vahingoittaa eläimiä etkä eläinten pesiä ja poikasia.

Vaikken kuulu Suomen luonnonvalokuvaajiin, niin nouvatan heidän eettisiä periaatteita, joiden lähtökohtana on luonnon kunnioittaminen  ja se ettei aiheuta kuvattavalle luontokohteelle vahinkoa.