Vuonna 2004 hommasin ekan digijärkkärin – Canon 300D ja heti siitä lähtien olen pohtinut kuinka kameran saisi ilmaan. Vuosien aikana olen tutkiskellut mitä kaikkia mahollisuuksia olisi nostaa hyvä laatuinen kamera yläilmoihin: heliumpalloja, leijoja, koptereita. Suunnitelmat ovat törmänneet joko hintaan ja muuhun mahottomuuteen.

Pari viikkoa sitten oli  Rajala Pro Shop – Manic Monday, jossa tonnin DJI Phantom 3 4K pakettia myytiin 600 eerolla. Niitä myytin uusien DJI Phantom 4 koptereitten tieltä. Kilautin kaverille ja kysyin olisko sopiva peli: kamerassa riitti pikseleitä UltraHD:n eli 4K (4096 × 2160 px) verran, kamera oli ripustettu gimbalilla eli vempaimella, joka pitää kameran suorassa vaikka kopteri kallistelee. Ominaisuudet riitti mulle hyvin. Ei kun tilaukseen…

DJI Phantom 3 4K

Tältä se nyt näyttää. Kopteri sai juuri äskettäin lisäosat – ropellien suojat – metässä lennättämiseen.

DJI Phantom 3 4K

Kopteria ohjataan kauko-ohjaimella ja mobiililaitteella. Käytän tablettia kun mun Samsung K Zoom puhelin ei mahdu pidikkeeseen paksuutensa vuoksi. Kymppi tuumainen tabletti mahtuu just ja just telineeseen.

Kopterin toimintakuntoon laittamiseen meni parisen tuntia. Tablettiin ladattiin DJI GO-sovellus, jolla kopteri rekisteröitiin ja sen ohjelma päivitettiin. Tabletti on kameraan yhteyksissä WLAN-yhteydellä, joten asennuksessa piti välillä vaihtaa WLAN-verkkoa ulkomaailman ja kopterin välillä. Se oli huonosti kerrottu ainoana paperisena tulleessa pikaohjeessa ja sen pohtiminen pitensi asennusaikaa.

Kopterin ensilento jäi asennuspäivänä tekemättä, koska sateli lunta. Kopteria ei ole suotuisaa lennättää pakkasessa, sateessa eikä yli 10 m/s tuulessa.  Lisäksi kopteri ei lähde lentoon, jos akun lämpötila on alle +15 °C. Tätä ei ohjeissa sanottu ja sen vuoksi ensilento viivästyi, kun kopteri oli matkannut kylmässä takakontissa. Ko.ilmoitus ilmestyi tabletin näytölle yritettäessä nostaa kopteri ilmaan.

DJI Phantom 3 4K

Kopterin kulettamista varten hommasin kovakantisen repun. Reppuun mahtuu kopteri kauko-ohjaimineen ja latureineen. Kannen syvyys olisi saanut olla sentin pari syvempi, jotta tabletti, ropellit ja ropellin suojat mahtuisivat paremmin kannen taskuun.

DJI Phantom 3 4K

Kopterin ensilento tehtiinkin Äänekoskella ja tässä toisen lennon alkuasetteluja Laukaan Multamäessä.

DJI Phantom 3 4K

Kopterissa on valot jotta näkee pimmeellä missä se on menossa ja valot kertovat myös kopterin lentotilan. Kameraa voi liikuttaa kauko-ohjaimella ylös-alas suunnassa. Kopteria kääntämällä määrätään kameran sivuttaissuunta.

 Samsung Galaxy Tab Pro 10.1

Tabletin näytöltä voipi seurata kameran kuvaa ja GPS-piirtää kartalle lentoreittiä. Kopteria voi myös lennättää ilman GPS:iä, mutta näin alkuun sen käyttö tunttuu turvallisemmalta.

Kopterin lennättäminen oli yllättävän helppoa. Kopterin saa ilmaan tabletilta yhtä nappia painamalla. Kopterin ohjailuun tottuu varsin nopeasti. Onneksi ohjaimessa on paluunappi, jos hävittää kopterin näköpiiristä. Kopteri palaa lähtöpisteeseen, jos se menettää yhteyden kauko-ohjaimeen tai akut alkaa loppua.

Kopteria on tullut lennätettyä aika tiuhaan. Akun kesto on maksimissaan 25 min ja sillä kerkii saamaan 16Gb muistikortin lähes täyteen 4K viteoo.

Leppävirran silta

Kopteri ottaa myös DNG-raakakuvia, joitten kuvanlaatu on varsin mainio.

Vuotsinsuo

Retkuilemaan lähtiessä on vaan muistettava tyhjentää muistikortti ja laittaa kopteriin – ja akkukin olisi hyvä olla ladattu. Lisäakku ja -muistikortti ovat hankintalistalla.

Leppävirrran kirkko

Kopteri kuvan jälki on hyvää myös pimmeellä. Gimbal toimii hyvin. En uskonut että kopterikameralla voi saaha näin vakaata videokuvaa.

Pimmeellä lennätettäessä on vaan varottava ettei immeiset luule kopteria ufoksi 8)

Leppävirta

Tykkään kameran laajakulmasta. Sillä saa avaraa kuvaa.

Kopterin oon jo vienyt kommeisiin Leppävirran maisemiin ja se tulee kulkemaan mukana retkuilureissuilla. Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen pitkäaikaisen haaveen totetukseen.

Kiitokset artikkelikuvasta Jussille (Jussin matkassa) ja Multamäen kuvista Askolle (Tervastulia).