Neuvostoarmeijan rakentama Kiltsin lentokenttä sijaitsee 4 km päässä Haapsalusta Virossa (kartta). Betonikiitorata on 2500m pitkä ja alueella on 28 lentokonehallia. Kentän rakentaminen aloitettiin vuonna 1939 ja sitä käytettiin aktiivisesti vuoteen 1956 saakka.

Talvisovassa osa Helsinkiä pommittaneista lentokoneista nousi ilmaan tältä kentältä. Toisen maailmansovan jälkeen Haapsalu oli sotilaskohteitten vuoksi ulkomaalaisilta suljettu alue. Teitten varsilla on vielä joitain vartiokoppien jäännöksiä. Liekkö kylmänsovan aikana täällä majaillut myös pommikoneita, jotka olisivat pystyneet kantamaan mukanaan ydinpommeja.

Neuvostoarmeijan poistumisen jälkeen kenttä on ränsistynyt. Alueella on säilynyt lentokonehallien ja kiitoradan lisäksi harmaasta neukkutiilestä rakennettuja kasarmirakennuksia. Lentokenttä on sotilasaluetta ja rakennuksissa sortumisvaara. Neukkutiilestä rakennettuja räsistyvien kolhoosien ja sovhoosien jäännöksiä näkee joka paikassa Virossa.

Monia kentälle johtavia teitä on puomitettu tai kaivettu este. Me pääsimme kentälle 9-tieltä länsipäästä, jossa oli jokin kyltti eestiksi, jota emme ymmärtäneet.

Kiltsin lentokenttä

Kiltsin lentokenttä

Kiltsin lentokenttä

Kiltsin lentokenttä

Kiltsin lentokenttä

Kiltsin lentokenttä

Kiltsin lentokenttä

Kiltsin lentokenttä

Kiltsin lentokenttä