Viime viikolla tul kuunneltua Tuomo Kesäläisen ja Aimo Kejosen juttuja YLE Radio Suomesta – Luonto-Suomi: Tuhannen luolan maa.  Sieltä bongasin Kejosen kertomana kuinka oli hyödynnetty Kotimaisten kielten keskuksen keräämää paikannimikortistoa. Mieleeni välähti että Leppävirran kirjastossahan on kopsattuna noita kortteja 4 laatikollista. Hainpa ne lainaan.

Leppävirran paikannimikortistot

Tänään aukasin ensimmäisen lootan ja rupesin pohtimaan miten nämä kannattas käyvä läpi. Käänsin ekan laatikon sisällön ympäri ja kävin matskua läpi takaperin. Näin sain lehykät laatikkoon samaan järjestykseen. Kävin tänään läpi K-Ket ja löysin matskusta jo monta kiintoisaa kohetta ja tarinaa.

Tän illan kohteeksi valikoitu Karhukivi (kartta), jonka tarinan mukaan luolassa oli karhunpesä tai sitä oli marjastajat käyttäneet suojapaikkanaan. Hauskinta oli että kiven ympärillä oli salaa tanssaheltu viime sotien aikaan.

Paikannimikortit Karhukivestä Saamaisista

Ajelimme Kanteleeseen ja hämmästyksekseni huomasin että Karhukivi sijaitsi juuri toisella puolen tietä kuin valkoiset horsmat, joita kuvailin pari kesää sitten.

Karhukivi

Karttaan merkitty Karhukivi sijaitsi keskellä hakkuuaukeeta.

Karhukivi

Kivi oli jotain suonista rapautuvaa kiviainesta. Tielle päin oli hauska lippa johon mahtui juuri istumaan sateelta suojaan.

Karhukivi

Kivessä oli tafonimaisia kuoppia muttei kovin syviä, mutta missäs luola?

Keskimmäinen kivi

Noin 50 m päässä oli toinen rapautuva kivi, jossa oli myös tafonimaisia koloja. Kiviaineksessa oli kvartsia ja katinkultaa. Huomasin kiven vierellä oikeella parin kymmenen metrin päässä kasvuston peittämän matalan kiven ja jotain tummaa…

Luolan suuaukko

Sen vierestä löytyikin luolan suuaukko.

Karhukiven luola

Luola on syntynyt päällä olleen noin metrin paksuisen kiven viipaleen siirtyessä nojalleen kiveee vasten. Luolan poikkileikkaus oli kolmiomainen: korkeimmillaan korkeus n. 1 m, leveys 2-2.5 m ja pituus 4-5 m. Luola oli helposti kontattavissa läpi.

Toinen suuaukko

Kiven toiselta puolen erotti siirtyneen lohkareen ja tämän puolen aukko oli huomattavasti kapeampi, mutta ryömittävissä.

Kivet rivissä

Siinä ne kolme kiveä näkotti rivissä lähes tien suuntaisesti. Karttamerkki osotti siis väärään kiveen.

Puna-ailakkeja

Olipas haaska tänä ensimmäinen Leppävirran paikannimikortista löytynyt kohe.