Vietettyämme synttärijuhlat Haapsalussa palailimme Tallinnaan pikkuteitä pitkin. Olimme jo ennen Haapsaluun asettumista käyneet katsastamassa Kiltsin lentokentän seutuja.

Räystäpääskyjä Rohukülassa

Tänä vuonnahan suuri osa Suomen muuttolinnusta jäi jumiin Viroon kevään kylmien säitten takia. Sen huomasi. Lintuja oli paljon joka paikassa. Tässä räystäspääskyt noukkimassa pesänrakennustarpeita Rohukülan satamassa (kartta).

Etana Kiltsissä

Kiltsin lentokentän kasarmirakennuksilla tavattiin julmettu etana.

Haapsalusta suuntasimme auton kohen Viron luoteisrannikkoa pikkuteitä pitkin ja kattelimme mitä sattuu tulemaan vastaan.

Salajoen luonnonsuojelualue

Ensimmäisenä tuli vastaan Salajoen karstialue (kartta). Noin puolentoista kilometrin pituinen matka joesta virtaa maan alla. Sen päällä kasvoi rehevä lehto, joka oli suojeltu.

Saare kartano

Seuraava kohteemme löytyi, kun poikkesimme hieman länteen – Nooarootsista Saaren kartano (kartta). Kartano on kunnostettu täysin raunioituneesta, baltiansaksalaisille kuuluneesta kartanosta, joka kuuluu etelleen von Rosenien perheelle.

Kattohaikara saare kartanon lähellä

Kartanon läheisyyvessä pesi kattohaikara. Matkalla nähtiin lukuisia kattohaikaran pesiä.

Rooslepa kappelin hautausmaa

Jatkoimme kohti pohjoista. Pysähyimme Roslepan kappelilla (kartta) ja tutkimme hautausmaan hautamerkkejä. Olimme muinaisella ruottalaisasutuksen alueella. Hautamerkeistä suurin osa oli 1800-1900-vuosisatojen vaihteesta ja nimet merkeissä olivat lähes kaikki ruottalaisperäisiä.

Dirhami rahn

Jarkoimme etelleen kohti pohjoista. Lehtomaisema alkoi muuttua kuivaksi kankaaksi. Suuret kivet olivat harvinaisia ja nekin oli merkitty karttaa. Tässä eräs: Dirhami rahn (kartta), jonka päällä kasvoi kalliokieloja.

Jatkoimme vieläkin kohen pohjoista. Sitten tuli meri vastaan. Pyörähimme Dirhamin satamassa ja koukkasimme Roslepan kappelin kautta Spithamiin.

Spithamin Põõsaspean niemi

Põõsaspean niemi (kartta) on Viron mantereen luoteisin niemi. Se ulottuu kapeana kivisenä harjanteena kauas merelle. Põõsaspean niemi on kuulema yksi parhaista paikoista seurata vesilintujen muuttoa.

Merilokki, Põõsaspean niemi

Olihan niemellä nytkin lintuja. Merilokki hautoi pesässään.

Põõsaspean niemi

Niemellä oli hauskoja kiviä, joista taskut täyttyi noppeesti.

Sinisimpukan kuoria Põõsaspean niemi

Rannat oli täynnänsä sinisimpukan kuoria.

Tylli Põõsaspean niemi

Tylli ei tykännyt meijän tiirailuista. Sillä oli ilmeisesti pesä lähellä.

Meillä alkoi jo olla nälkä ja päätimme jättää Nõvan hiekkadyynien virkistys- ja suojelualueen tutkimisen ens kertaan.

Nõva satama

Piipahimme vielä nopsaan Nõvan satamassa.

Nõva Viikingipaadid

Satamassa oli hauskoja retro-viikinkiveneitä (kartta).

Nõva satama

Satamassa kasvoi savolaeselle ootoja kasveja. Pitänee kaivaa kasvikirja esille.

Nõva satama

Sataman viereisestä rannasta sai vähän osviittaa millainen ranta virkistysalueella olisikaan ollut. Mutta se jäi ensi kertaan…

Ajelimme kohti Tallinnaa ja tankkasimme illaksi halpaa ruokaa, viinaksia ja bensaa matkan varrelta.