Viime su läksin selvittämään millainen on yksi Suomen suurimmista siirtolohkareista Savonlinnan lähellä sijaitseva Tervolankirkko (kartta).  Pari kymmentä km Savonlinnasta Juvalle päin Massilanmäellä kääntyy Saukkolantie vasemmalle. Ajelin n. 1.2 km Likolammen kohalla oli mutkassa levennys, josta puitten takaa näkyi aavistus komeasta louhikosta.

Tervolankirkko

Mitä lähemmäksi kävelin sitä suuremmalta louhikko näytti.

Tervolankirkko

Kirkko koostui julmetuista lohkareista.

Tervolankirkko

Isoimman lipan alla oli notskipaikka.

Tervolankirkko

Monttu auki kiersin louhikkoa ja ihmettelin miten tämä rykelmä oli syntynyt.

Tervolankirkko

Kivien rakosista pääsi kurkkimaan kirkon sisään ja aina eri rakosesta löytyi uusi tila.

Tervolankirkko

Tervolankirkko on valtavien graniittigneissilohkareiden muodostama louhikko. Suurimmat lohkareet ovat 25m x 15m x 10m ja 15m x 15m x 15m. Lohkareikossa on useita lippaluolia, joissa on pietty tulia ja kivien alla kiemurtelee tunneleita. Kiviin on hakattu nimikirjaimia ja vuosilukuja, joita en älynnyt etsiä. Tarinoitten mukaan lohkareikko on ollut pakanuuden aikainen haltiakirkko.

Tervolankirkko

Pääsin sisään kirkkoon. Olisikohan tämä kirkon alttariosa?

Tervolankirkko

Taas yksi uusi tila, josta pääsikin läpi takas notskipaikalle.

Tervolankirkko

Kiviä oli pitkin ja poikin.

Tervolankirkko

Rakoja ja lippoja kivien välissä riitti vaikka kuinka. Keskellä kirkkoa huomasin useita rakoja kivien alla. Minkähänlainen luolaverkosto alla mahtoi olla?

Tervolankirkko

Pystysuorat seinämät kohosivat kymmeneen metriin.

Tervolankirkko

Kiersin kirkon ainakin kolme kertaa ja joka kerta löysin uusia tiloja ja rakosia. Tunnin verran tutkin koloja ja tuntui etten vieläkään ollut kuin raapaissut kirkon salaisuuksia. Mahtava paikka. Tänne  on vielä palattava…