Inarin reissun kuvat alkavat olla kalutut. Viimeiseksi maisemakuvia parilta näköalapaikalta Inarin ja Ivalon väliseltä tietä poikettuna.

Tuulispäät (kartta) kohoaa 360 m korkeuteeen ja sen päällä on masto.

Maston aian vierestä avautuu komea näkymä koilliseen Ukonselälle ja yli Miesniemen Inarille.

Tuulispäältä erottuu mahtava Ukko (Retkipaikka.fi: Ukonsaari, Inari). Saari on pyhä seita, vanha saamelaisten palvontapaikka, jonka louhikkoisten rinteiden onkaloihin on tuotu uhrilahjoina riistaeläinten, lampaiden ja vuohien luita ja erityisesti peuran sarvia.

Laskeuettaessa Tuulispäältä sain tähtäimeen suokeltaperhosen. Inariin Tuulispäälle piti kiivetä, jotta sain tämän lajin eka kertaa kuvattua.

Jatkoimme matkaa toiseen näköalapaikkaan ja matkalla tuli vastaan pieni porolauma, jossa oli söpö vasa.

Kiipesimme Sovintovaaralle (kartta). Sinne oli aikas jyrkkä nousu, joka nosti auton lämmöt hetkessä. Sovintovaara on turistirysä, jonka näköalapaikalle saapi pulittaa pienen maksun. Samalla näkee museoesineitä ja sota-ajan romua. Näköala on maksun arvoinen.

Sovintovaara on noin 320 m korkea ja jää siten 40 m Tuulispäille. Sovintovaara on vanha käräjäpäikka ja siitä juontuu vaaran nimi. Täyssinän rauhan (1595) raja on kulkenut Sovintovaaran kautta.

Näköalapaikalta avautuu huikea näkymä Ukonjärvelle ja sen takana Akkulle.

Sinne näkyy osia Inari-Ivalo tiestä.

Koillisessa korkeimpana saarena kohoaa Ukko, jossa kävimme etsimässä seitakiven ja luolan.

Siinä maisemia tiirailessa ilmestyi läheisiin mäntyihin pikku parvi kuukkeleita.

Ruuan etsintä oli mielessä.

Seurailimme kuukkeleita autolle,

Valitettavasti taskuissa ei ollut nyt tarjota kuvauspalkkioita. No, ens kerralla…

Hieno 10 päivän reissu Inarin maisemissa meni nopsaan. Paljon nähtii ja paljon jäi näkemättä, mutta tänne palataan ihan varmasti….