Tänä kesänä on tullut toteutettua pari pitkäaikaista haavetta käydä katsastamassa Suomen näyttävimmät ja kuvarikkaimmat kalliomalaukset Saraakalliolla Laukaassa ja Astuvansalmella Ristiinassa (kartta).
Palailimme heinäkuun alussa isoltakirkolta Porvoon kulttuurimaiseman kautta Ristiinaan. Ristiinan Ärrältä ostimme paketin makkaraa ja sinappia, toivossa josko saisimme valmistettua iltapalaa nuotiolla.
Toisin kuin Saraakalliolle Astuvansalmen kalliomaalauksille oli sinivalkoiset tieopasteet Suurlahdentieltä, vaikka kuskin usko koko kohteesta meinasi loppua ajellessamme kiperiä mutkia 21 km.
Keskikesän illan valossa taapersimme sekalaisten metsien lävitse 2.7 km maalauksille. Viimeinen nousu pisti jo puuskuttamaan. 

Kylläpä kannatti rymytä. Yöveen rannalla aukeni mahtava seinämä.

Yritin fisulinssillä vangita koko seinämän samaan kuvaan.

Maalauseinämän oikealla sivustalla oli seinämästä tipahtanut lohkare, jolloi seinämään syntyi leveä lippa.

Seinämän alle oli rakennettu katseluterassi.

Olisi kyllä tarvinnut tikkaat, jotta olisi voinut ihailla kaikkia maalauksia lähempää.

Olen käsitellyt kuvia niin että ajan vaalentamista maalauksista saisi kuva-aiheet selville.

Maalausalue Suomen ja Fennoskandian suurimpia. Kallioon on maalattu n. 65 kuvaa. Osa varsin hyvin säilyneitä, mutta paljon tunnistamattomia viivoja läiskiä.

Maalauksissa on šamaaneja sarvipäisinä ihmishahmoina. 

Ihmishahmojen joukossa on kaksi kalliomaalauksissa hyvin harvinaista naishahmoa, joista toinen – ”Astuvan Tellervo” – pitelee kädessään jousta. 

Kalliosta löytyy 18–20 hirveä ja ihmishahmoa, kymmeniä kämmenten ja tassujen jälkiä, 8–9 venettä sekä geometrisia kuvioita.

Paluumatkalla ihastelimme keskikesän auringonlaskua polun kulkiessa pikkulampien sivuitse.

Näläkäisinä totesimme, että maalausten läheisyyessä ei ollut virallista tulentekopaikkaa. Huussi ja laituri eivät auttaneet näläkäämme, joten päätimme ajella kesäyössä kotio Syvvään Savvoon ja lämmittää saunan – ja pistää makkarat kiukaalle.