Aamulla käväsin autotallissa laittamassa auton lämpiimään – ulukomittar näätti -19 °C. Kuulostelin siinä raskaan diiselin jyskettä virrassa. En sen kummemmin lähtenyt asiaa tarkastamaan mutta kurkkasin MarineTraffic-sivustolta onko jokin laiva tulossa.

Kartan mukaan virrassa oli hinaaja Meteor, joka oli ajellut aamun ees taas. Jäätä on koko pakkasjakson ajan virrannut virtaa alas, jokohan se on tukkinut virran kapeimman kohdan. Unnukalla seisoi toinen laiva Vekara. Aika lähellä sitä kohtaa jossa viikolla Sylvia laiva hyppäs kivelle. Vekara ei tainnut päästä ite ahtojään läpi.

Seurasin aikani kartalta laivojen liikettä mutta ne jumahtivat Unnukalle niin läksin ajelemaan koskelle. Aurinko olikin juuri nousemassa ja sen punahehku houkuttelikin sillalle. Eipä aikaakaan kun diiselit alkoi jytistä: Meteorin vetämä Vekara ilmaantui virtaan.

Sinnepä Kuopion suuntaan ne jatkoivat. Minä suuntasin koskelle…