Päätinpä toteuttaa tänään pari vuotta muhineen Kukkomäen valloituksen – siis kesävalloituksen. Toissa talvena tein sen jo rämpien, kun minulla oli aavistuksia paikan merkityksestä…

 Sain onneksi venekyydin Kukkomäen rantaan, jotta säästin voimat vuorelle kipuamiseen.

 Mäki on jylhää kalliota ja lohkareita.

Kipusin mäelle, jossa törmäsin kolmeen ritariperhoseen, jotka eivät suostuneet poseeraamaan sekä itse Kukkomäen kukkoon. Julumettu ukkomehto ryssäytti lentoon alle 10 m päästä. Olin niin lumoissa etten ees koskenut kameraan. Mistä vois ostaa mielikuvaskannerin?

 Mäeltä oli näkymät moneen suuntaan.

Vahingossa olin kuvannut myös Puutossalmen lossin jonon.

Jyrkkää rinnettä riitti.

Tuo keskellä horisontissa siintävä nyppylä on Puijo.

Kiertelin rinteitä ja sit huomasin kalliossa reiän.

Kvartsilouhos – olin sellaisen nähnyt juhannuksena 2007 Pisalla.

Kvartsia oli louhittu parin metrin syvyydeltä. Liekkö tämä kivikautinen? Eipä kai sitä kvartsia näin pieniä määriä ole muuhun tarvittu kuin silloin teräaseiksi, vain onko?

Kotona selvittelin Muinaisjäännösrekisteristä, että onko tämä löydös siellä – ei ollut.

Louhos oli tuon nuolen kohdalla 110 m korkeudessa merestä. Nyt veden pinta on 82 m ja muinais Saimaa tais olla n. 10 m korkeemmalla kivikaudella, joten louhos olisi sijainnut n. 10 m veden yläpuolella. Joten periaatteessa mahdollista… Oiskohan? Pitäneen selvitellä vielä paikallisiltakin.

Muokattu 28.02.2012:
Sain vihdoin viestiä Kuopion museosta, että viime kesänä Vehmersalmelta löytämäni kvartsilouhos, voi olla myös luonnon muovaama. Mutta se käydään kuitenkin tarkistamassa, kun museon väelle sattuu sopiva reissu sinne suuntaan.