Canon-perheeni sai eilen uutta lisäystä: CanoScan 9000F. Olin jo pitkään haaveillut filmiskannerista, jotta pääsisin tarkastelemaan vanhoja otoksia, joista minulla ei ole paperikuvia. Olen yrittänyt kuvailla negoja valopöytää vasten, mutta tulokset ovat olleet vaihtelevia.

Skanneri on tasoskanneri, jossa on kannessa oma valon lähde sekä telineet eri filmeille:

  • kinokoolle – mahtuu vierekkäin kaksi liuskaa,
  • dioille – 4 diaa kerrallaan ja
  • 120 mm rullafilmille, johon mahtui kaksi vanhaa 9 x 6 cm negakuvaa.

Kokeilin eilen ihan pikaisesti vakioasetuksilla kuinka homma onnistuu. Skannausohjelma Canon MP Navicator EX 3.1 tunnisti kuvat negoista ja skannasin ne 1200 pdi resoluutiolla.

Alla kuvapareja, joissa ylimmäinen on valopöytää vasten kuvattu ja muokattu Photarissa. Alimmainen on uudella skannerilla automaattiasetuksilla ilman mitään muokkauksia – korkeintaan oikastu ja terävöitetty pienennyksen jälkeen 50%.


Tämä on skannattu 9 x 6 cm negasta. Skanneri käänsi automaattisesti värit ja tässä kuvassa on negan aidot värit – eli hieman seebiaa.

Venneen perässä Hili-mummo, keskellä Raija-täti ja keulassa Elina-isotäti. Kaikki jo edesmenneitä.

Skannatuissa kuvissa on selvästi parempi tarkkuus ja kontrastia enemmän.

Tyttäreni Milja unenpöpperöisenä mökillä Nilsiässä toukokuussa 1995. Hän oli vain kk aiemmin oppinut kävelemään ja mökillä piti joka aamu päästä ensimmäiseksi aamukävelylle yöpukusillaan. Sitten vasta aamupalalle. Onneksi oli lämmin toukokuu.

Tämä on kinokoon negasta, josta tulee huomattavasti parempi skannaamalla. Oikeiden värien arpominen värinegasta Photarilla on hankalaa, mutta skanneri käänsi ne suoraan tällaisiksi. Ehkä kontrastia voisi hieman pudottaa…

Seuraavaksi on testissä nostaa skannausresoluutiota, jolloin kuva suurenee ja testailla kuinka suuren valokuvan skannauksesta kannattaa teettää. Tuolla 1200 pdi resoluutiolla 9 x 6 cm negasta olisi pikselit riittäneet lähes puolen metrin kokoiseen kuvaa. Kinokoolla lähes A4 kokoon.

Vielä kun uhraa vähän aikaa värien säätöön niin olen enemmän kuin tyytyväinen hankintaani.