Tänä viikonloppuna oli BirdLifen pihabongaus, jossa piti vahdata pihan lintuja tunti ja merkata keitä käy ja kuinka monta parhaimmillaan.

No, eilen aamulla läksin kauppaa hakemaan herkkuja – pähkinöitä ja kauraa, jotka olivat päässeet loppumaan viikolla ja tyhjäpäänä en ollut muistanut hommata ajoissa lisää. Päivä oli harmaa ja hiukan sateli lunta. Putsasin syöttöpaikan ja täytin tankit – ja ripottelin maahan myös herkkuja – eka kerran myös kaura-auringonkukka-pähkinäseosta. Ajattelin, että tuossa puolenpäivän jälkeen on parhaiten valoa ja linnutkin ovat tottuneet uusiin antimiin.

Klo 12:30 bongaus alkoi lupaavasti. Yllätin herra harakan noukkimasta siroteltuja tarjokkaita ja se läksi tikkana karkuun huomattuaan minut lasin takana. Sitten 5 talitinttiä tuli heti tappelemaan talimakkaroista ja pari sinitinttiä myös. Otin sinitintistä kuvan. Sitten ne katosi… Odottelin ja katselin puita, että minne ne meni… Ketään ei näkynyt… Meni vartti… Meni puoli tuntia… Yksi tintti palasi hermostuneen oloisena ja haki pähkinän – häipyi… Samoin yksi sinitintti… Sitten taas odotusta… Ei voi olla totta! Ei ketään… Aukasin takaoven ja kuulostelin, että missä ne on – naapurista – ei viereisestä – vaan yksi yli – kuului pikkulintujen kirskuntaa ja harakka nauroi jossain. Tunti oli ummessa – aika kehno bongaus.

Pistin vaatteet päälle ja läksin kattelemaan naarurustoja. Niillä lintulaudat olivat yöllisen lumen vallassa – ja ei ketään. Yksi närhi lähti karkuun minut huomattuaan. Ei missään lintuja. Palasin kotio ja ihmettelin…. Meni tunti ja huomasin naapurin tammessa kymmenkunta keltasirkkua, mutta nekin läks veke. Että sellanen päivä…

Tänä talvena en ole nähnyt pihalla joka vuotisia vieraita kuten viherpeippoja, pikkuvarpusia, vihervarpusia, urpiaisia, hömötinttejä ja kuusitiaispariskuntaa. Ilmeisesti lintujen syöttö on vähentynyt tällä alueella ja ne ovat löytäneet apajat muualta.

Tikkakaan ei ole näkynyt pariin viikkoon – parhaimmillaan niitä on näkynyt samalla kertaa kaksi. Tilhet kävivät silloin pari kolme viikkoo sitten tyhjentämässä mongolianvaahteraa ja samoihin aikoihin näin punatulkkuja samassa puuhassa. Närhet kävivät viikolla kolmen joukolla. Varpusiakaan ei ole näkynyt sitten syssyn.

Tänään en sitten joutanut pihabongaamaan, kun meidän piti siivota huushollia. Mutta siinä klo 12:30 aikaan katsahdin ulos ja samalla kertaa näin n. 30 keltasirkkua – joista yksi oli se leukistinen, 6 sinitiaista ja 6 talitinttiä yhtä aikaa syöttöpaikalla. Että se siitä vahtaamisesta…