Katsoin eilen Suomen Euroviisu-finaalia – ihan vahingossa. Huvituin heti ensinäkemältä Eläkelläisten humpan alkuvoimasta. Sitten mediavaikuttaja ja kommendaatori Marco Bjurström mollatessaan Eläkelläisiä tokaisi: “Suomi ei ole ollut enää vuosikymmeniin tollainen…” Millainen – sellainenko joksi Eläkelläiset sen humpassaan kuvaavat – antavat ymmärtää? Olen Marcon kanssa asiasta eri mieltä.

Hommasin tässä äskettäin kirjojen poistomyymälästä Juhani Seppovaaran kirjan “Mopolla Suomeen“. Seppovaara ostaa kesällä 2006 hetken mielijohteesta pappatunskan Utsjoelta ja lähtee ajelemaan sillä alas Suomea. Kirja on kuvitettu hienoin kuvin ja kirjoitettu hauskasti soljuvin tekstein. Minä – huono kirjojen lukija – ahmin kirjan parissa illassa. Tuo kirja, jos mikä antaa kuvan Suomesta juuri Eläkelläisten malliin. Mutta vain Pohjois- ja Itä-Suomesta, jossa eletään vielä kaupunkien ulkopuolella – niin kuin ennen vanhaan – ihmisellä ja heidän työllä on ihan toinen arvo.

Suosittelen kirjan lukemista niille, jotka haluavat tutustua menneeseen Suomeen, joka on vielä olemassa – ainakin osittain. Kirjaan olisin kaivannut karttaa reitistä, jota olisi ollut mukava seurata. Itse haluan olla aina kartalla 8)

Niin se itse humppa. Tässä ihan tekstitettynä, jotta kaikki sen ymmärtävät: