Näin lausui Joukahainen otellessaan Väinämöisen kanssa. Kävin tänään tuolla Hornankalliolla – huipulla tuuli aika kirpakkaasti yli 20 asteen pakkasessa, mutta näkymä oli mahtava. Alla panoraama mäeltä Suvakselle Jakamien saarille, jossa meloskelimme pari kesää sitten. (Vie hiiren kursori kuvan päällä oikealle tai vasemmalle reunalle kuvaa niin se liikkuu.)


Minulla oli jo viime talvena tämä paikka tutkimuslistalla, mutta piispa ehti ensin. Viime kesänä 28.7.2009 oli Hesarissa juttu Hornanmäestä, kun piispa Wille Riekkinen ja professori Juha Pentikäinen kiipesi mäelle ja tarkastivat sieltä paikallisen perimätiedon mukaan löydetyn uhrikiven. Tarkempaa paikkaa sille kivelle ei jutussa annettu eikä kiveä löydy myöskään muinaisjäännösrekisteristä. Joten sen etsiminen laajalta mäeltä oli mahdotonta… No, jospa vähän lämpimämmällä kelillä…

Paikka on niin voimaperäinen vaaleine kallioineen, että en ihmettele yhtään miksi kivikauden immeiset pitivät sitä pyhänä. Varmasti palaan vielä mäelle – ehkä seuraavan kerran alakautta – niin mahtava paikka se on tutkittavaksi.