Istuskelin takapihan rappusilla ja katselin, että peippoko se siihen kevätleinikkien ja bellisten sekaan lennähti.

Eikö mitä sehän oli herra varpunen. Tämäpä yllätys. En muista milloin olisin nähnyt pihassamme varpusta. Talvella olen nähnyt vain pikkuvarpus pariskunnan lintulaudalla ja kesällä niiden pesueen etsimässä ruokaa pusikoista.

Sillä on ilmeisesti pesä lähettyvillä, koska napattu ötökkä ei mennyt omaan mahaan.

Muistan kun asuttiin 70-luvulla penskana Kuopion keskustassa kerrostalossa. Parvekkeellamme vierailleet linnut olivat joko talitinttejä tai varpusia – joskus pulut uskaltautuivat kurkkimaan. Eihän pihalla nähnyt kesäisin muita lintuja kuin varpusia – tai ei kai sitä muita edes tuntenut alle kouluikäsenä. Talvella varpuset lämmittelivät ikkunan alla olleissa tuuletusputkissa ja niiden sirkutukset kuului hyvin sisälle. Muistan isän yrittäneen tukkia niitä putkia räteillä. 8)