C.L. Engelin suunnittelema uusklassillinen Leppävirran kirkko sijaitsee keskellä kirkonkylää. Leppävirran kirkko on maamme seitsemänneksi suurin luterilainen kirkko – istumapaikkoja 2200.

Kirjassa O.A. Kallio – Suomen maakunnat: Savo. Kansanvalistus-seura, Helsinki 1905 (josta yllä oleva kuva) kerrotaan Leppävirran kirkosta:

“Itse pitäjän kirkko on hakkaamattomasta harmaasta kivestä rakennettu, kellertäväksi rapattu, muhkea Herran huone, valmistunut v. 1846, kuten pohjoisen sivuoven yllä oleva kivitaulu osoittaa. Sisusta raskaine, jykevine pilareineen ja puoliympyrän muotoon rakennettuine, pylvästen ympäröimine kuorineen on arvokkaan juhlallinen, muistuttaen hieman Helsingin Nikolainkirkkoa. Vastapäätä saarnastuolia sijaitsee ylen muhkea lukkarin penkki, mistä herra kanttori voi kyllä mahtavasti sanoa pastorille: “Me papisto”. Vaikkapa kirkko onkin rakennettu vahvoista aineksista, väittävät pitäjäläiset sitä huonosti tehdyksi ja ottivat sen oikeudenkäyntien jälkeen haltuunsa vasta v. 1861. Pitäjän kirkkoherralla on vieläkin vanha oikeus yhtenä yönä vuodessa kalastaa siikoja Varkauden ja Konnuksen virroissa.”

Lukkarin penkkiä kirkossa ei enää ole. Käyköhän kirkkoherra vielä yöllisillä kalaretkillään useammin kuin kerran vuodessa? 8)Vanhoja postikortteja.Kirkon alttaritaulu on taidemaalari Samuel Elmgrenin maalaama ja esittää Jeesusta ristillä sekä ehtollisen asettamista.

Kirkon vieressä on vanha hautuumaa.