Ritoniemi, häikäisevän kaunis Savon Rivieera

Muista kuinka Kuopion matkustajasatamasta kulki kesäisin säännöllinen vesibussiliikenne Ritonimemeen (kartta). Lomakylä Ritoniemi, jonka Suottalahden rannan hietikko on kuin Savon Rivieera. Luonnonkaunis hiekkaranta ja soraharjuniemi oli pitkään veneilijöiden ja karavaaraneitten suosiossa. 
Monien vaiheitten jälkeen paikka on autio. Lomamökit purettu ja nyt moto kaataa puita. Pahin on toteutumassa – luonnonkaunispaikka ei ole enää yleisessä käytössä.
Olemme käyneet Ritoniemessä useaan otteeseen 2004 lähtien: keväällä, kesällä ja syksyllä.
On paistateltu päivää, maattu hiekalla, kahlattu Kallaveen kirkkaassa veessä, uitu, paistettu makkaraa, tirkistelty nutisteja, käytetty kannoottin laskupaikkana ja kunnioittaen seurattu syysmyrskyn kirpeitä aaltoja.

Tätä luonnonkaunista paikkaa jään kaipaamaan. Alueelle tulee mm. portti joka estää saarimökkiläisten vuosikymmeniä jatkuneen veneen pion – ranta muuttuu yksityiseksi. No, jokamiehenoikeuksilla saa lahdella meloskella ja rannalla vielä kuleksia.

2015-03-04T09:29:03+00:0008.06.2014|3 Comments

3 Comments

 1. seita 8.6.2014 at 18:13

  Tämä on sitten muistokirjoitus Ritoniemelle. Kaunis paikka, harmi jos rannoille pääsy täysin estetään. Riippuu varmaan tulevasta ranta-asemakaavasta.

  • Anssi Toivanen 8.6.2014 at 19:40

   Se on muistokirjoitus. Kuopion kaupunki olisi voinut tehdä ympäristöteon ja ostaa etuoikeudella maa-alueen. Olishan tuo ollut vaikka mahtava retkisatama.

 2. Anonymous 13.1.2015 at 15:50

  Kuopion kaupunkihan sen alunperin myikin Blue White Resort-yhtiölle n 300.000€ hintaan. Yhtiö teki sittemmin konkurssin ja konkurssipesä myi alueen rikkaille liikemiehille n 600.000€ hintaan. Konkursssipesän juristi sai kaupasta varmaan todella muhkean provision. Ritoniemi oli entisen Vehmersalmen kunnan omistama, heti kuntaliitoksen jälkeenhän Kuopion johtajilla oli kiire myydä Ritoniemi ilman purkavaa ehtoa (mikäli BWR ei saisikaan suunnitelmiaan toteutetuksi). Ei ole kunniaksi kenellekään päätöksissä mukana oleille, siinä tuhlattiin vehmersalmelaisten ja muidenkin virkistysalue hölmöläisten tapaan.

Comments are closed.

Kiinnostiko kuvat?
close slider

Kiinnostuitko Satunnaisen Retkuilijan valokuvista?
Ota yhteyttä!

Valokuvieni käytöstä julkaisuissa, verkkosivuilla jne. sekä kaupallisissa tarkoituksissa on sovittava erikseen.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Kuvien käyttötarkoitus