Kerrointen 1.4x III testailua

Tonttuset ovat jo käyneet etuajassa jakelemassa lahjoja. Kauan toivomani Canon Extender EF 1.4x III oli ilmestynyt postilaatikkoon pari viikkoa sitten.
Pohdin pitkään että haluanko tollasen. Olin kaipaillut pääseväni lähemmäs kohteita ja saisko niitä metrejä lisättyä tuon Canon EF 100-400mmF/4.5-5.6 L IS USM kanssa. Selvittelin asiaa netistä ja sain tulokseksi, että pitkän putken kanssa tarvittaisiin 1D sarja kamera, jotta automaattinen tarkennus toimisi. Ääh… Kameraa en ole vaihtamassa. Sitten löysin verkkosivun, jossa tehtiin pieni moddaus…

Taping The Pins – teipillä peitetään polttovälin muuttajan kolme konnektoripinniä ja näin huijataa kameraa. Tällä moddauksella Canon 7D + Canon Extender EF 1.4x III + Canon EF 100-400mmF/4.5-5.6 L IS USM yhdistelmällä automaattitarkennus toimii vain keskimmäisellä tarkennuspisteellä.

Näin tosiaan sain automaattitarkennuksen toimimaan. Tosin se toimii hitaasti ja tarvitsee rutkasti valoa, muuten tarkennus vaan pumppaa eestaas.
Kokeilin tänään koskella kuinka homma käytännössä pelittää… Kahta seuraavaa kuvaa on piennetty muttei kropattu.

Kohde on n. 400m päässä kaislikon reunalla makoileva joutsen (ei ollut Iiro, koska tällä oli molemmat jalat tallella) ja kaksi sorsaa. Tämä kuva on otettu Canon 7D + Canon Extender EF 1.4x III + Canon EF 100-400mmF/4.5-5.6 L IS USM. Kameran asetukset: alivalotus -11/3 aukkoa, 1/320 s,  aukon esivalinnalla f/7.1,  ISO 400. Tarkennus pumppasi useaan kertaan, mutta tarkensi kerran ja laukaisin. Käsitarkennuksella en saanut niin tarkkaa, vaikka kuinka säätelin. Taitaa silmälasit haitata…

Tämä on kuvattu täsmälleen samasta paikasta Canon 7D + Canon EF 100-400mmF/4.5-5.6 L IS USM. Kameran asetukset: alivalotus -11/3 aukkoa, 1/800 s,  aukon esivalinnalla f/7.1, ISO 400.
Selvästi päästiin kohdetta lähemmäs. Saas nähdä miten hyvin systeemi pelittää kun päästään kevään ja kesän valo-olosuhteisiin.
2015-03-04T09:46:12+00:0014.12.2013|2 Comments

2 Comments

  1. Pasi Lepola 14.12.2013 at 14:13

    Mielenkiintoinen modaus ja testi. Itse olen hieman skeptinen noiden telejatkeiden suhteen, eli onko saatu hyöty tarpeeksi suuri verrattuna kroppaukseen. Siis tarkoitan sitä, että onko 1.4x-telejatkeella otettu täyden resoluution kuva hintansa verran parempi kuin 1/1.4x kokoon kropattu kuva?

    • Anssi Toivanen 14.12.2013 at 14:31

      Tämän selvittämiseksi tarvitaan lisätestejä. Kuhan valo lisii niin pitää tehdä oikea testisarja.

Comments are closed.

Kiinnostiko kuvat?
close slider

Kiinnostuitko Satunnaisen Retkuilijan valokuvista?
Ota yhteyttä!

Valokuvieni käytöstä julkaisuissa, verkkosivuilla jne. sekä kaupallisissa tarkoituksissa on sovittava erikseen.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Kuvien käyttötarkoitus