logo

Kenen pönttö?

Kävin pitkästä aikaa Konnuskoskella – melkein viikko väliä. Siellähän oli kevät. Lintujen konsertti oli päätä huumaava ja en meinannut osata että mitä tässä seuraisi. No, kiertelin koskella ja kanavilla 2 tuntia ja löytyihän niitä kevään merkkejä.

Olin jo aiemmin – ehkä noin kk sitten – huomannut vanhan pöntön kosken partaalla ja pimeellä yritin sitä kuvata, kun mielestäni aukolla näkyi pyrstö. Kuvat olivat silloin niin suttuisia, että unohdin koko pöntön. Nyt eksyin punarinnan laulun perässä pöntölle ja siellä näkyi tosiaan pyrstö – ja se liikkui.

Pöntöllä on korkeutta 30-40 cm. Että ihan pieni lintu se ei ole.

Kenenköhän se on? Pöllönkö? Minkä pöllön? Löytyiskö avittajaa?

 • Jaa

9 Kommentit

 1. Tulipa mieleen koskikara. Kyllä niitä meilläkin pesii jonkin verran. Toisena vaihtoehtona ehdotan helmipöllöä. Pönttö on muuten väärin kiinnitetty, ei saisi nauloja iskeä puuhun.

 2. Mä arvelinkin, että toi kuvan mittakaava sekoittaa. Toi suuaukko on suurin piirtein 20 cm levee, että tuo lintu on minusta lähes variksen kokoa ellei isompi…

 3. Miekin täällä kärkyn Hullukaalin kommenttia 🙂 Ekana tuli mieleen helmipöllö,sitten mietin hiiripöllöä…eli arvailuksi nyt menee näiden pienempien pöllöjen välillä 😉

 4. Hmm.. Pönttö on aika iso ja silti lintu ei meinaa mahtua sinne, että ei se ihan pieni pöllö voi olla. Lehtopöllöä ensin ajattelin, mutta ehkä toi pyrstö on enemmän viirupöllön. Kannattaa sitten varoa. Jos se on viirupöllö, niin sehän on tunnettu aggressiivisuudestaan poikasaikana.

 5. Mä arvelin sitä sarvipöllöksi mutta juuri toi koko ja pyrstön väritys voisi sopia paremmin viirupöllöön. Siksi en sitä ruvennut arvailemaan… 8) Ei se reagoinut mun pöntön alla kävelyyn ja viheltelyihin. Pitäne kuunnella kuinka viirupöllö ääntelee…

  Meillä on mökillä täytetty viirupöllön poikanen, joka ei ole siis täysikokoinen – mutta väritys on jo oikea ja sekin on lähes puolimetrinen. Se lensi muinoin – 40-luvun lopulla – Suonenjoella Iisveden ratan varressa sähköpiuhoihin.

  Siellä voip olla kohta kivat oltavat koskelle menijöillä. Se on ainoastaan 10 m päässä polusta. Pitänee poikasten kuoriuduttua varautua kypärän kanssa. 8)

 6. Sain olla viime keväänä mukana viirupöllön poikasten rengastuksessa. Ensin piti pyydystää emo, jotta operaatio saatiin tehtyä rauhassa. Poikaset kasvoivat hurjaa vauhtia, jokin viikko rengastuksen jälkeen näin yhden poikasista pöntön suulla. Oli jo aikamoinen ”untuvikko”. Olen laittanut näistä kuvia blogilleni joskus.

 7. Rengastuspuuhat on varmasti mielenkiintoista puuhaa. Mihinkähän aikaa ne poikaset kuoriutuu? Vois sitten kokeilla miten herkkä toi pöllö on lähestymään….