logo

Saukon jäljessä

Läksinpä taas työpäivän päätteeksi pienimmälle mahdolliselle iltakävelylle eli kivenheiton päähän laivalaiturille. Takasi piti tulla hakemaan kamera.

Virta on näillä pakkasilla ja tuiskuilla jäätynyt melkein umpeen. Auki se on enää sillan alla ja vanhan sillan perusten kapeikossa sekä Pikonvirta on myös auki.

Olen kuullut, että talvisaikaan saukot melskaavat sulassa. En ole itse sitä nähnyt, mutta toissapäivänä sain todisteen jälkien perusteella.

Vanhalta sillalta se oli tulossa. Tai en ole ihan varma suunnasta… Selvityksessä käytin Aronsonin ”Eläinten jälkiä” Otava, 1991.

Ja sillalle menossa.

Laivalaiturin valot ovat keltaiset, että siitä tämä lumen väritys.

Laiturissa parkissa olleen laivan suojassa oli myös vanhempia jälkiä, jossa jäljet veivät toiseen suuntaan.

Jäljet pistivät miettimään, että kauankohan pitäisi istua sulan reunalla, että näkisi vilauksen saukoista?

 • Jaa

5 Kommentit

 1. Kivasti tainnut häntä lyödä tuohon keltaisen sävyiseen kuvaan jäljen askeljälkien väliin.

  Täällä on myös saukkoja joessa. Jälkiä ilmestyy jäälle heti, kun joki jäätyy, mutta koskaan en ole onnistunut näkemään itse saukkoa.

 2. Saukon jälkiä kuvasin minäkin pari päivää sitten täällä pohjoisemmassa Savossa, pienen joen jäällä. Sulakohdissa oli painunut välillä veteen. Jälkiä näkee joka talvi tosi paljon, mutta kerran vain olen onnistunut itse veijarin näkemään, sekin kerta kesällä. Saukko oli juuri uimassa pienen lahden yli kivelle, jolla aamuvarhain kuvailin sumuista maisemaa. Ennen kuin tajusin kameran olemassolon ja että sitä voisi käyttääkin, saukko sukelsi, ihmispedon havaittuaan.

  Hienoja kuvia sinulla. Nyt vasta löysin tämän blogin.

 3. Kiitokset Irmakolle!

  Minäkin ole kerran sattumalta nähnyt saukon tuossa 5 tien vieressä Leppävirran liittymän kohdalla sijaitsevassa Laakkulammessa. Parin viikon päästä kävin katsomassa sitä ja löysin sen kuolleena laiturin vierestä. Lienekö mennyt vieressä olleeseen katiskaan ja hukkunut?

 4. Talvi on kyllä hauskaa aikaa, kun näkee eläinten jälkiä lumella. Saukon jälkiä en ole nähnyt, mutta kerran saukko juoksi autoni edestä, onneksi ei jäänyt alle!
  Pidän tuosta ensimmäisestä kuvasta, se on jotenkin jännittävä.