Teimme pienen joululomareissun Puumalaan. Varasimme Sahanlahesta mökin pariksi yöksi ja tarkoitus oli tutustua paikallisiin kalliomaalauksiin ja lohkareisiin. Loman pääkohteena oli Vuorilammin lohkareluola, josta pitäisi löytyä myös kalliomaalaus. Retkipäiväksi taisi sattua talven kaunein ja kirpakkapakkasin päivä – eli ilima oli retkelle mitä suotuisin.

Ajelimme Puumalasta kohen Ruokolahtea ja Virmutjoella suuntasimme pohjoseen ja sitten Eräjärvellä käännyimme kohen Pimiälahen saloja. Suorin reitti olisi ollut mehtäautoteitä pitkin Akkalan kautta, mutta arvelimme että kaikki mettäautotiet ei ole aurattu. Osuimme oletuksessa oikeaan.

Lumen vuoksi jouduimme jättämään auton Särkijärvien kuppeeseen ja taivaltamaan kaks ja puol km Vuorilammen lohkareluolalle (kartta). Meikäläinen lähti lampsimaan mettäautotietä pitkin lumikengin ja emäntä tuli jäläkiä myöten ihan kävellen. Kesäaikaan autolla pääsee puolen kilsan päähän kivestä.

Lohkare sijaitsee kallioisen nyppylän itäjyrkänteellä, joten kipusimme ensin nyppylän päälle ja suuntasimme kohen kiveä. Lähestyämme jyrkännettä alkoi kivet suureta.  Ensin en huomannut ees koko jyrkännettä kun luulin kiven vain jatkuvan ja jatkuvan…

Kiven pohjoispuolelta löytyi kohta, josta pääsi jyrkänteen alas terassille, johon kivi oli puotessaan pysähtynyt. Johan oli ihmetys koko komeus! Vau!

Onhan tälläsiä kenokiviä tullut aiemminkin bongattua muttei mitään näin suurta. Alla mahtui reilusti seisomaan ja löytyi istuinta ja polttopuita.

Luolan pystysuorassa seinässä  – kiven alla keskellä – puolen toista metrin korkeuvella pitäisi olla kalliomaalaus. Yritimme sitä tihrustaa, kun tarkka paikka oli tiiossa, muttei siitä hahmottanut kuin tummemman läiskän. Maalaus on erittäin heikko ja sen pitäisi esittää naishahmoa, jolla on keihäs käessä. Otin siitä useita kuvia järkkärillä ja kännyllä mutten millään kuvankäsittelyllisellä keinolla siitä kuvioo saanut näkymään.

Sen sijaan maalausta vahtii selväpiirteinen ja myrtsi-ilmeinen ukko. Kivessä on myös käärmemäinen kuvio sekä punertavia kvartsikiteitä. Löytyy kiven alta myös jotain kiisua – kiiltävää hilettä kiven seassa.

Kyllapä luolassa ja kivessä riitti ihmeteltävää. Kyllä kannatti lumikenkäillä pitempikin matka tätä katsomaan.