Suomalaisuuden kirjopukineet-valokuvanäyttely avautui Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 2.11.2019 ja se on avoinna 29.3.2020 asti. Ensi vuonna näyttelyn voi bongata näillä näkymin ainakin Heinäveellä ja Ylistarossa.

Kesä meni huristen ja syssykin. Retkuiltu on paljon ja talven aikana lupaan tehä niistä blogipostauksia.

Mutta yksi rojekti on vienyt mennessään: Suomalaisuuden kirjopukineet-valokuvanäyttely (facebook ja Instagram).

Idean näyttelyyn syntyi jo alkusyksystä 2017, kun emännän kaappiin oli kertynyt erilaisia kansallispukuja ja niiden osia: peritty, saatu lahjoituksena ja ostettu. Emäntä yhisteli kansallispukujen osia eri asukokonasuuksiin “tuunaa mun perinne” -hengessä ja valmisti tavallisista kankaista liivejä ja hameita kansallispukujen kaavoja hyödyntäen. Syttyi ajatus kansallispukujen yhdistämisestä retkuiluun luonnossa. Ensimmäinen kuvausretki kohistui Savon Rivieralle – syssyiselle Vehmersalmen Ritoniemen autiolle hiekkarannalle. Siellä kuvattiin emännän Perä-Pohjolan kansallispukua.

Kesällä 2018 rojekti lähti lapasesta, kun kysyin Facebookin Kansallispuku–Folkdräkt -ryhmässä löytyisikö sitä kautta aiheesta kiinnostuneita malleja ja niitähän oli – kymmeniä. Kesän ja syksyn aikana 2018 kuvasin hienoja kansallispukuja hienojen immeisten päällä hienoissa luontokohteissa kuten mm. Laukaan Saraakalliolla, Mikkelin Neitvuorella, Kuopion Korkeakoskella ja Väinöläniemellä sekä Pieksämäen Kivikurulla. Kuvauksiin osallistui kaikkiaan pari kymmentä henkilöä. Viimeiset kuvaukset tehtiin toukokuussa Heinäveellä.

Pystytin ihka ensimmäisen Suomalaisuuden kirjopukineet-valokuvanäyttelyn Leppävirran kirjastoon kesäkuun 2019 ajaksi. Kävijöitä oli vieraskirjan mukaan mukavasti – suurin osa ulkopaikkakuntalaisia ja joukossa useita mallejakin.

Kun tuli käytyä Suomen käsityön museossa Jyväskylässä Suomen kansallispukukeskuksen tapahtumassa keväällä 2019 niin sain kutsun tuoda näyttelyn heidän tiloihin. Niinpä pystytimme emännän kanssa marraskuun alussa 2019 näyttelyn museon toiseen kerrokseen Kujan vitriiniin. Lisäksi tein näytölle esityksen kaikista kuvatuista puvuista. Näyttely on museossa maaliskuun loppuun saakka. Lisätietoa näyttelystä Suomen käsityön museon sivuilla.

Näyttely tulee ensi vuonna matkaamaan näillä näkymin ainakin Heinäveelle ja Ylistaroon.

Rojekti jatkunee… Emäntä on hommannut Leppävirran kansallispuvun ja sillä on keskeneräisenä Pyhäjärven puku. Lisäksi sisko on alkanut tehä Sakkola-Rautu pukua ja kaveripiiriin on ilmaantunut Raja-Karjalan puku. Kuvauspaikkojakin on jo mietitty…