Suvasveellä – kuuluisan Heinäveen maisemareitin alkupäässä – sijaitsee melkein kolmen kunnan – Leppävirran, Tuusniemen ja Heinäveen – rajapyykkinä Vahtisaaret. Saarilta on vuosisatojen ajan vahdattu vainolaisten tuloa. Nyt saarten lähialueet ovat uudenlaisen “vainon” uhkana – alueen luonto on uhattuna.

Vuonna 1548 venäläiset vainolaiset soutivat Vahtisaarten (kartta) ohi ja Suvaksen isojen selkien yli Soisalon saareen hävittäen järvelle näkyneen kylän. Kylä sai kaamean tuhon vuoksi nimen Kurjala. Oliko vahtijat yllätetty Vahtisaarilla? Vai oliko ollut seesteisempi aika ettei vainolaista osattu odottaa?

Nimensä mukaan saarilla on vahdittu idästä – Kermajärvelta – tulevaa liikennettä. Tiedetään että ryöstöretkiä on tehty molemmin puolin. Niin Kurjalan hävityskin hyvitettiin kostoretkellä.

Henrik Laitisen vuonna 1877 kirjoittamissa muistiinpanoissa on piirros Vahtisaaresta ja sen patterista, jonka suojassa olisi vahdittu. Ihmetyttää patteriston sijainti. Vainolaiset tulivat idästä eikä pohjosesta. Vahtipaikka pitäisi olla  mielummin saarten kaakkoispuolella, josta aukenee näkymä Heinäveen reitin alkupäähän.

No, tästä piti ottaa selvä.

Elokuussa 2018 tuli tilaisuus käydä Vahtisaarilla. Sain niin sanotusti kaksi kärpästä yhellä iskulla. Olin kesän ajan kuvaillut kansallispukuja ensi kesän valokuvanäyttelyyni: Suomalaisuuden kirjopukineet. Yksi idea oli vielä paikallisia alkuasukkaita kansallispuvussa Vahtisaarille. Saimme saarille kyydin perämoottorityöntöisellä lautalla.

Siinä kuvauksien yhteydessä tutkin saaria mutten minä mitään patteristoa sieltä löytänyt. Idän puoleisen saaren kaakkoiskärjessä oli vähän kivirakennelmaa muistuttava kasa, mutta ei sekään oikein vakuuttanut.

No, sain kuitenkin hyviä kuvia saarilta ja hienon kesäillan päätteeksi pääsimme oikein savusaunaan.

Viimeaikoina on alueella puhututtanut malminetsintä. Suvaksen ympäristössä Leppävirran, Heinäveden ja Tuusniemen kunnan alueilla on yksi malminetsintäalue ja kaksi hakemusta. Paikalliset ovat nousseet vastustamaan hankkeita perustamalla kansalaisliikkeet: Pro Heinävesi, Pro Tuusniemi ja Pro Leppävirta.

Alueelle suunnitellaan grafiittikaivosta. Malminetsintäalueet ovat erittäin haavoittuvalla alueella aivan Suvaksen rantamilla. Grafiittikaivoksen rikkipäästöt aiheuttaisivat pitkään jatkuvan pilaantumisen, jos päästöt kulkeutuisivat Heinäveden reittiä pitkin alemmas Saimaaseen. Lisäksi suunnitellun avolouhoksen pöly ja melu veisivät paikallisilta puhtaan luonnon ja elinkeinot. Kukapa sitä mökkinsä ja talonsa viereen haluaa kaivosta.

Toivon mukaan luonto säästyy tältä katastroofilta ja säästetään alueen puhdas luonto tulevillekin jälkipolville.