Kulteisvuoren mystiset punaiset läiskät saivat minut käymään vuorella kaksi kertaa. Ekan käynnin tein maaliskuun 2018 helakassa auringon paisteessa, jolloin kiipesin myös vuoren päälle. Jyrkänteeltä riippuvan kuusen peittämät punaiset läiskät jäivät niin vaivaamaan että joulukuussa 2018 palasin emännän ja tikkaitten kanssa uudelle yritykselle selvittämään läiskien salaisuutta.

Juvan Kulteisvuori sijaitsee pitkän ja kapean Lohijärven länsirannalla – Juvan ja Puumalan rajalla (kartta).  Itäranta on jo Puumalaa. Kaksi ja puoli km järveä alempana on vastarannalla Völjärinsalmen pahoin tuhoutunut kalliomaalaus (muinaisjäännösrekisteri). Näitä punaisia läiskiä ei ole merkattu muinaisjäännösrekisteriin. Syy lienee se ettei olla varmoja onko läiskät kalliomaalauksia. Läiskäalue sijoittuuu jyrkänteen eteläpäähän. Läiskät ovat noi kolmen metrin korkeuvessa, joista alempi kuperalla pinnalla osittain jyrkänteeltä roikkuvan kuusen alla. Värialue on noin metrin korkea ja puoli metriä levee.

Jos läiskät ovat kalliomaalauksia niin ne ovat pahoin tuhoutuneet. Läiskistä pystyy hyvällä mielikuvituksella tunnistamaan biisonin – niin, tosi villillä mielikuvituksella – tai hirven, mutta muodon ympärillä on jäänteitä väristä, joten muodosta ei ole varmuutta.

Kuusi peitti seinämää niin että jäin pohtimaan että mitä sen alla voisi olla?

Tutkin jyrkännettä, että olisko muita läiskiä. Ei löytynyt, mutta mahtava vuori tämä Kulteisvuori.

Kiipesin vuoren päälle, josta oli mahtavat näkymät Lohijärvelle. Maisema kohillaan ja kevätaurinkoa parhaimmillaan. En ihmettele yhtään, jos vuori on ollut muinainen pyhäpaikka.

Joulukuussa palasin Kulteisvuorelle emännän ja tikkaitten kanssa.

Vaikka pääsin kuvaamaan läikkiä lähempää niin ei kuvat tuoneet mitää uutta. Toinen viivamainen kuvio, mutta ympärillä värijäämiä, joten muoto jää arvoitukseksi.

Joulukuun utuinen harmaus innoitti käsittelemään kuvat mustavalkoisiksi. Emäntä bongasi jyrkänteestä nallen. Löydätkö?

Niin, ollakko vaiko eikö olla – siis kalliomaalaus? En tiedä, mutta punaista väriä kuitenkin.