Ristiinan Uittamonsalmen kalliomaalaukset (kartta) on jäänyt vähän läheisen Suomen merkkittävimmmän kalliomaalausjyrkänteen Astuansalmen varjoon. Matkaa maalauspaikkojen välillä on linnuntietä vain yheksisen kilometriä. Sen vuoksi se on jäänyt minultakin aiemmin kurkkaamatta.

Eilen läksin tarkistamaan paikan. Ajelin Ristiinan ja sieltä Suurlahentietä kohen maalauksia. Lähestyin maalauksia Ketveleentieltä. Läksin lumikenkäilemään kohen rantaa.

Kun tulin rantaan kahden maalauspaikan väliin, niin huomasin että rantapa onkin aika jyrkkä. Onneksi paikalle sattui alkuasukkaita, jotka osas neuvoo kohan, josta pääsin jyrkänteen alas. Lumikengät piti kyllä jättää mäelle. Tosin niitä ei tarvinnut jäällä, jossa oli puuterilunta kymmenisen senttiä.

Uittamonsalmen maalauspaikka I sijaitsee Vierivuoren oikealla puolella kallioterassilla. Alkuasukas kertoi että Vierivuori on kivenkolopesijöitten suosiossa. Siellä on asustanut niin kettu kuin ilveskin.

Terassille pääsee suhkot helposti kun kiipeää kalliolle oikealta puolen – samasta paikasta, josta laskeuvuin jäälle.

Lohkeilevaan kallioseinämään on maalattu useaan kohtaan. Kuvia on käsitelty niin että maalauskuviot erottuisivat mahollisimman hyvin. Värit eivät ole realistiset.

Ylimmäisenä erottuu vene- ja/tai käärmekuvioita. Siitä alavasemmalle joukko tikku-ukkkoja. Koko seinämän maalausalueet ovat pahoin tuhoutuneet. Kuvassa tuhoutuneet alueet näkyy harmaalla pohjalla.

 

Tikku-ukkojen alla mahollisesti pitkän pitkä jalkainen hirvieläin. Kaikkein selkein kuvio on alaosan hirvi.

 

Näistä oikealla on tuhoutunut venekuvio – ehkä kaksikin.

Tuhoutuneen venekuvion yläpuolella on myös kuvio. Voisikohan sekin olla vene?

Noin 150 metriä ensimmäisestä maalausalueesta oikealle on toinen.

Se näkyy jyrkänteen puolivälissä keskellä kuvaa.

Maalausalue II on pitkulainen.

 

Ylemmässä osassa hirvi ja ainakin kaksi tikku-ukkoa sekä venekuvio.

Alaosan hirvessä on keskellä ympyrä.

Mallausalueet III ja IV sijaitsevat noin 100 metriä oikealle. Onneksi minulle sattui paikallinen alkuasukas oppaaksi näyttämään mistä loput kuvat löytyvät. Ne oli yksittäisiä kuvia siellä täällä kalliota.

 

Vene kuvio löytyi helposti ja sen alapuolella ihmeellinen immeinen, jolle oli maalattu silmät ja nenä. Shamaani?

Näistä 10 m oikealle on vielä tikku-ukko, jonka pään yläpuolella läiskä.

Näytti siltä että maalausten välillä kalliossa oli monessa paikassa mahollisia väriläiskiä mutta jäkälä peitti niin ettei niistä kuvioita syntynyt.

Kylläpäs kannatti pistäytyä. Tulipa pohittua mitähän maalaukset mahtaa kertoa. Ainakin paikka näyttäisi siltä että kallioitten päältä olis ajettu peuroja ja hirviä alas. Kertoiko maalaukset metsästyksestä?