Lokakuun lopun Vaasan turneella oli yksi aamupäivä aikaa tutustua paikallisiin retkuilukohteisiin. Vaasan seudulla on lukemattomia kiviraunioita – pirunpeltoja, lapinraunioita, jätinkirkkoja. Kun aikaa oli vähän niin valittiin pari helposti saavutettavaa kohetta.

Platsbergetin kiviraunio – Mustasaari

Ensimmäisenä oli Mustasaaren Platsbergetin kiviraunio (kartta).  Platsberget sijaitsee aivan vt 8 vieressä. Kallioinen mäki, jossa ilmeisesti talvella meni valaistu latu.

Kiviraunio löytyi helposti mäen korkeimmalta kohalta. Muinaisjäännösrekisterin mukaan se ei ole muinainen hautapaikka vaan pirunpelto.

 

Raunioassa on ainakin neljä kuoppaa. Kuopista suurin oli muodoltaan neliö, halkaisijaltaan noin 3 m ja syvyys noin 1 m. Muinaisjäännösrekisterin mukaan tällaiset kivikkoon raivatut kuopanteet ovat Pohjanmaalla varsin yleisiä ja ne liittyvät todennäköisesti aiempaan metsästykseen tai hylkeenpyyntiin, jolloin ne lienevät toimineet jonkinlaisina varasto- tai säilytyskuoppina.

Muinaisjäännösrekisterin mukaan mäellä pitäisi olla lisäksi ainakin kuusi ns. kivipöytää, jotka ovat yleensä kolmen ”jalan” päälle nostettuja laakeita suurehkoja kivilevyjä tai -paaseja. Jalat on tehty muutamasta päällekkäin asetellusta kivestä. Kiertelimme huippua ja tutkimme sen kiviä, mutta tämän kummempaa kivipöytää emme löytäneet.

Murikka (kartta) oli kyllä useamman kiven varassa, muttei hirveen selvältä jalkakiveltä vaikuttanut.

Kasakhällornan kivipöydät – Vöyri

Seuraava kohe oli Vöyrin Kasakhällornan kivipöydät (kartta). Kärklaxista lähtevää tietä ajelimme paljakan eteläpuolelle ja talsimme Kasakhällornan kallioisia ja soisia rinteitä kohti pöytiä. Pöydät löytyi helposti karttapisteestä.

Muinaisjäännösrekisteri kertoo että kaksi ns. kivipöytää noin 10 metrin etäisyydellä toisistaan. Toisessa kivipöydässä on reilun parin metrin pituinen kivipaasi nostettu kolmen ”jalan” päälle; jalat on tehty muutamasta päällekkäin asetellusta kivestä.

Toisessa ”kivipöydässä” nostaminen on ikään kuin jäänyt kesken, mutta sen alla on muutamia pienempiä kiviä. Muinaisjäännöstekisterissä pohitaan pöytien tarkoitusta. Kivipöytiä tunnetaan mm. pronssikautisten hautaröykkiöiden läheisyydestä. Kohteen löytäjä kutsuu näitä lapinpöydiksi ja katsoo, että ne voisivat liittyä saamelaiskulttuuriin ja jonkinlaiseen kultilliseen tarkoitukseen. Kallioalueella on useammassa kohdassa siellä täällä porausjälkiä, mikä kertoo siitä, että alueella on ollut jonkinlaista kallion louhintaa varsin myöhäiselläkin ajalla.

Strömsö – Vaasa

Iltasella olikin Vaasan turneen pääkohe – Strömsö. Emäntä oli saanut kutsun tulla neulomaan ohjelmaan.

Minäkin pääsin tutustumaan ohjelman tekoon ja sen kulisseihin.

Semmoset neulojaiset. Ohjelma tuli ulos Itsenäisyyspäivänä Linnan juhlien etkoilla ja myös Strömsön su 10.12.2017 jaksossa.