Aina ei tarvitse mennä merta etemmässä löytääkseen luonnon unohettuja helmiä. Aivan Leppävirran kirkonkylän keskustan tuntumassa Karlvikin kartanon vieressä on unohdettu tienviitta. Entinen Lossitie on kulkenut kartanon pihan kautta. Viitta kyyhöttää pusikoituneen maantien varressa.

Viitalta lähtee vanha tieura kohen rantaa, jonka vierestä löytyy itse rauhoituskohe – kolmihaarainen kuusi (kartta).

Se kohoaa varmaan lähes kolmen kymmenen metrin korkeuteeen.

Ei me kahestaa saaneet käsiämme ylttämään sen ympäri.

Kommee kuus – rauhoituksen arvoinen. Vieressä oli pari muuta lähes yhtä jättimäistä kuusta.

Mitähän kaikkea tämä muinaisen maantien varren kuusi onkaan nähnyt ja kuullut? Matkamiesten tarinoita. Kuusen suojassa vaihettu arkivaatteen juhlavampiin markkinaretonkeihin. Turistu miestä väkevämpää irrottelemassa kielenkannattimia. Nujakoitu. Sammuttu illan hämärtyessä. Ehkäpä.