Läksin Neitvuorelta takasin päin ja ajelin Hiidenmaantielle, josta käännyin Tervaniementielle ja vielä Kannuslahentielle. Tästä risteyksestä löytyi jo opaste Enkelinpesälle (kartta).

Enkelinpesäkivi, Juva

Parkkeerasin auton kartan kalliomaalausmerkin eteläpuolelle. Tiellä lenteli useita enkelin alkuja.

Enkelinpesäkivi, Juva

Olin selvästi oikealla suunnalla.

Enkelinpesäkivi, Juva

Oli monen sorttista enkelin poikasta. Kävelin tietä pari sataa metriä koilliseen ja tien vierestä löytyi viitta, joka johdatti jyrkkää mäkeä ylöspäin.

Enkelinpesäkivi, Juva

No, jopas löytyi hieno paikka. Kivellä oli sienestäjiä lueskelemassa vieraskirjaa. Kyselin ettette vaan ole enkelin poikasia?

Enkelinpesäkivi, Juva

Enkelinpesäkivi on jääkauden aikainen siirtolohkare, joka perimätiedon mukaan on antanut suojaa vainoojilta isonvihan aikaan.

Enkelinpesäkivi, Juva

Lippaluolan seinässä aivan penkkien yläpuolelle on kalliomaalaus. Maalattu alue on metrin korkeudella ja metrin verran leveä. Maalaus koostuu kuvioiden katkelmista. Mahollisesti maalauksessa olisi katkelma n. metrin mittaisesta ihmishahmosta. Kivi olisi saanut nimen juuri enkeliä esittävän maalauksen mukaan. Eipä tuosta saanut mitään selvää vaikka kuinka yritin kuvaa käsitellä. Jäkälä peittää maalauksen lähes kokonaan. Tämä on ollut kivikauvella mahollinen palvontapaikka – seita.

Enkelinpesäkivi, Juva

Lippa tarjoaa hyvän suojan nuotiopaikalle ja kiven halkeamat polttopuille liiterin.

Enkelinpesäkivi, Juva

Kiven vieressä on Metsänväkitaival-vaellusreitin autiotupa. Aika askeettinen maalattioineen ja pressu vuorauksineen. No, tuvassa yöpyy ainakin kuivana.

Enkelinpesäkivi, Juva

Lohkare on haljennut useasta kohtaa ja rakoihin jää pari erillistä luolaa.

Enkelinpesäkivi, Juva

Lohkareen puoliskojen keskellä olevaa luolaa kutsutaan Enkelinpesäksi, koska kivi erään tarinan mukaan muistuttaa enkeliä.

Enkelinpesäkivi, Juva

Suurempi rakoluolista on varsin tilava ja pitäisi hyvin retkuilijan kuivana sateella.

Pitkäjärven laavu, Juva

Päätin vielä tarkastaa läheisen Pitkäjärven laavun (kartta) uimapaikan toivossa. Helteinen keli oli saanut hien liikkeelle.

Laavu ja Enkelinpesäkiven autiotupa kuuluu Metsänväkitaival-retkeilyreitistöön (reittikuvaus), joka alkaa Mikkelin Neitvuorelta ja loppuu Juvan Koikkalan kylälle. Tosin Pälpäsalmen ylitykseen tarvitsee tilata vene.

Pitkäjärven laavu, Juva

Pitkäjärven väreilevä pinta kutsui houkuttelevasti pulahtamaan, mutta lahonnut laituri ja mutapohja käänsi suunnitelmat. Ajelin kottiin ja pistin saunan lämpiämmään.