Viime kesänä kahlaamastani Leppävirran paikannimikortistosta jäi haaviin monia mielenkiintoisia paikkoja. Eräs joka on tarinallaan pohituttanut monena iltana on Maikonkivi Särkilahessa.

Paikkakortit Maijoonkivestä

Paikannimikorttien monet tarinat kertoo vanhan naisimmeisen Maikon kuolleen kivelle. Tarinoissa on vähän eri versio millon ja miten. Tuollainen tarinapaikka piti käyvä kurkistamassa.

324111_1973

Onkelmia tuotti kiven paikantaminen. Kortin numerot kertovat että kyseessä on vanha peruskartta numeroltaan 324111 ja sen ruutu 38/35, joka on kuvaan rajattu Maamittauslaitoksen karttapalvelusta imutetusta vuojen 1973 kartasta. Ruutuun sattuu kaksi suuren kiven merkkiä: saaren käressä ja ylempänä vastarannalla. Kumpikohan se olis? Nimikorteissa ei puhuta saaresta.

Laitoin viestiä alkuasukkaille ja sainkin hyviä vinkkejä missä kivi on, muttei heijän käyttämiään paikannimiä ollu karttaan merkattu. No, joka tapauksessa se selvis, että kivi on etelärannalla. Läksin tarkistamaan saaren seuvun ensiksi.

Särkilahti, Leppävirta

Eilen oli ilima aika myterö. Särkilahti on pitkän pitkä lahti ja eipä tuossa kelissä vastarantaa näkynyt, kun sitä tiirailin saaren kohilla.

Maijoonkivi, Särkilahti, Leppävirta

Saaren kivi näkyin rannalle ja saarella oli kaislikkohäntä. Olisko kaislikkosalmessa niin matalaa että saari on ollut joskus niemi? Mm. sota-aikaan 1942 Koirusvesi, johon Särkilahti kuuluu, oli metrin alempana.

Maijoonkivi, Särkilahti, Leppävirta

Kuvasin kiven varmuuden vuoksi ja illalla sain alkuasukkailta varmistuksen että tämä on se Maikonkivi (kartta).

Maijoonkivi, Särkilahti, Leppävirta

Kivellä oli kokoa 3-4 m kanttiinsa – vähän kuin kakkupala. Eipä ole kivi antanut kovin hyvää suojaa.

Maijoonkivi, Särkilahti, Leppävirta

Kivi oli pakkasten lauhtumisen vuoksi ihan kuurassa. Ei kummonen murikka, mutta tulipahan tämäkin arvoitus selvitettyä.

Särkilahti, Leppävirta

Kun en ollut varma kiven löytymisestä, ajelin Tynnörivuorentietä kohen vuorta ja piipahin pari kertaa jäällä tutkimassa rantoja. Kattelin jäällä kun tumma piste alkoi suureta.

Särkilahti, Leppävirta

Harvemmin tälläistä yhistelmää tulee vastaan.

Tynnörivuorentie, Leppävirta

No, tulipahan opeteltua umpihankiajoa ja tehtyä ura vuorelle asti. Tuo mäki ei noussut ykkösellä tästä parkista vaan sutiminen viskas nelivetolukituksen kaksveolle. Ei lähtenyt pois kaksveolta ennen kuin käynnisti auton uuvelleen. Otin vähän vauhtia ja kakkosella nelivetolukituksella men ihan heittämällä. Tulipahan opittua että lum männöö jarruihin…