Aamusella selailin mökillä karttoja, geokätköjä ja muinaisjäännösrekisteriä, että minnes sitä tänään retkuilis. Tässä Karttula-Tervo-Vesanto-Rautalampi-Suonenjoki alueella asettuvat niemet ja järvet luode-kaakko suuntaisesti – johtuen jääkauvesta. Huomasin rekisteristä kuinka näillä niemillä on ollut varhaista asutusta ja kaikenmoisia löytöjä. Olen pitkään pohtinut että toi Lieteniemi pitäs käydä katsastamassa. Olisko sielläkin muinaisuutta löytämättä?

Kävin Suonenjoella kaupassa ja ajelin Lieteniemen Käpysalontien päähän ja matkalla bongasin yhen kätkön. Takastullessa kattelin Lietemäen ja Penttisenmäen välistä kuivaa kangasta sillä silmällä, että tuo sorapohjainen kangas on voinut olla muinaista asutusaluetta. Päätin kurkata löytyskö mäiltä jotain mielenkiintoista.

Jätin auton kankaalle ja suuntasin kohen Lietemäen paljakoita. Mitään mielenkiintoista ei löytynyt, vaikka kiersin melkein koko mäen. Jossain huutivat tikanpoijat. Äänet johtivat haapaan ja reiälle, josta kuului hirvee huuto mutta päitä ei vielä heilunut. Palailin autolle sähkölinjaa pitkin.

Jalkakivi

Ja kas – linjalla nökötti jalkakivi (kartta). Kiven pystysuora tasainen “naama” osoitti järvelle päin. Kivi on muinoin ollut lähempänä rantaa.

Jalkakivi

Kivellä oli kokoa n. 5 x 3 x 2 m.

Jalkakivi

Se taiteili kahden kiven ja kallion varassa.

Jalkakivi

Kallio oli jotain punaista kiviainesta joka mureni käsiin.

Näkymä Iisveelle

Puitten ollessa eessä kiveltä ei nähnyt Iisveelle, mutta kun nousin linjaa hiukan ylöspäin…

Seuraavaksi tutkin viereisen Penttilänmäen. Seurailin kankaalla mäen reunaa mettäkoneuraa myöten. Mäen ja järven välinen kaistale oli hakattu aukoksi mutta mäki oli koskematon. Tutkailin paljakkakohtia.

Penttisenmäen paljakoita

Paljakoilla kasvoi ikivanhoja honkia.

Mahollisen kivikehän jäännöksiä

Mäen länsipuolen paljakkaläntiltä löysin päälekkäin laitettuja kiviä (kartta). Onkohan ne olleet joskus kehässä?

Mahollisen kivikehän jäännöksiä

Osa niistä vielä muodosti kehän kaarta.

Mahollisen kivikehän jäännöksiä

Jotkut latomukset olivat pysyneet päälekkäin.

Mahollisen kivikehän jäännöksiä

Tämä oli kaatunut. Osa kivistä oli siirtynyt rinnettä alaspäin. Tässä on voinut olla kivikehä.

Haaska kivi

Palaillessa autolle huomasin mettäkoneen rikkoman kiven. Oisko punaisen kvartsin seassa katinkultaa? Tuota geologiaa sitä vois opiskella ees sen verran että ossois nimetä näitä kivilajeja. Siinä haastetta…