Tänään tuli harrastettua oikein lähiretkuilua. Karttulan Autuaankannas – autotien levyinen kannas Virmasveen ja Autuaanlammen välissä – on ollut jo lapsuuteni mökkimaisemaa. Kannaksen uimarannalla on uitu ja ryplätty. Kannaksella on lastattua puuvene täyteen ja souvettu vastapäiseen Kotilanniemeen ukin mökille. Rypläykset jatkuivat mökin hiekkarannassa. Elettiin 70-lukua.

80-luvulla ukki kuoli ja mökki men. Vanhemmat hommasivat jo aiemmin mökin lähiseuvulta. Autuaankannaksella oli aina mökkimatka lopuillaan. Kannaksella hiljennettiin ja arvuuteltiin möyriikö Virmas vai onko tyvenessä.

Virmas möyryää

Tänään Virmas möyrys tielle asti.

Autuaankannas (kartta) on osa hiekkaharjua, joka jatkuu Virmaaseen 1.5 km pitkänä sutjakkana käärmeenä – Lintuniemenä – ja vielä veen alla jatkaa luikertelua puolisen km. Toiseen suuntaan taasen harju jatkuu Lintuharjuna, jossa on muinaisia pyyntikuoppia ja harjun puhkaistessa Leväsen lammen sen kärjestä löytyykin kivikautinen asuinpaikka.

Läksin selvittämään löytyisikö Autuaanlammen alueelta muinaisuuta. Ajelin lammen yläpuolelle ja kuljeskelin louhikossa.

Lohkareluola

Talouskuusikosta löysin isoleukaisen ja nenäkkään suuren lohkareen (kartta). Kokoa jotain 6 x 4 x 3 m.

Lohkareluola

Lohkareen pohja oli tasainen kuin veitsellä leikattu ja lohkare nojasi kolmeen kiveeen. Luolalla oli kokoa n. 3 x 4 x 0.3-1 m.

Lohkareluola

Luola oli läpikuljettava. Merkkejä tulisteluista ei löytynyt.

Lohkareluola

Siinä on iso taakka kannettavana.

Lohkareluola

Kivi näytti nenäkkäältä toiseltakin puolen.

Louhikkoa

Nykyään Autuaanlampi on virkistyskalastus paikka, johon on istutettu kirjolohia. Rannalla on laavut ja pelit. Kuljeskelin louhikossa ja löysin lohkareitten väleistä parit pienet luolat, jonne olis hyvin mahtunut pitää saetta. Sitten huomasin lohjenneen kiven, jossa oli jotain punaista. Se ei näyttänyt olevan levästä johtuvaa.

Haljenneessa kivessä punaista

Jaahas, mitähän tää mahtaa olla? Korostin Photarilla punaista ja yritin saaha siitä näkymään jotain muotoja, mutta eipä mittään ihmeempää… Lienee luontasta väriä?!?

Kurkipari

Kilsa Karttulan suuntaan on Lintulahen pellot, jotka ovat lintujen suosiossa. Tänään oli kurkipari ruokailemassa.

Joutsenia

Sekä lokkeja, hyyppiä ja joutsenia.

Jatkoin matkaa Karttulan kylälle kaappaan ja bensan ostoon.