Harmaana päivänä joutaa perkailemaan viime viikonlopun Kivimäensalon 600 valokuvaa varsinkin kun kamera ja pitkäputki on huollossa pienen uintireissun vuoksi. No, siitä myöhemmin ja toivottavasti niistä tulee vielä työkalut.

Kiersin asfaltitien kautta Kivilammen toiselle puolen Kivisentietä pitkin. Ei tarvinnut ajella kuin pari sataa metriä, kun tien poskessa oli ensimmäinen megaliittikivi (kartta).

Ensimmäinen vastaan tullut  megaliittikivi

Kokoa kivellä n. 3 x 2 x 2 m.

Ensimmäinen vastaan tullut  megaliittikivi

Se oli nostettu yhelle kivelle ja muuten kalliolla.

Kartiokivi

Ajelin eteenpäin kilsan verran kun huomasin auton ikkunasta mäen päällä kuusikossa kartion muotoisen kiven pystyssä (kartta).

Kartiokivi

Tuli mieleen Obelixin kanneksimat hiidenkivet.

Kartiokivi

Kartiokivi oli samallalailla nostettu yhen kivien ja kallion varaan.

Ajelin tosi hiljakseen – senkin vuoksi että tiessä oli syvät urat tukkirekan jäliltä – ja että tien varren metässä riitti kaikenlaista kiveä mitä mielikuvituksellisimmissa asennoissa ja rykelmissä.

Kalliolla kiikkuva kivi

Pari km ajeltuani eteenpäin huomasin kolme kiveä kallionyppylällä (kartta).

Kalliolla kiikkuva kivi

Suurin kivi taiteili kalliolla. Ei tullut silloin mieleen olisiko tuo keikkunut…

Ajelin tien päähän  ja otin eväsrepun mukaan ja rymysin louhikkoa pitkin laavulle, mutta siitä juttua myöhemmin.

Laavulta palatessani – takaspäin ajellessa – näkyi kivet tietenkin eri kulmissa ja huomasin lisää mielenkiintoisia kohteita.

Sokerin palanen

En voinut vastustaa tätä talon kokoista ja sokeripalan muotoista järkälettä. Se näkyin tielle kuvauksellisena, joten sen luokse oli rämmittävä pitkin suota. 5-6 m korkeutta ja leveyttä 4-5 ja pituutta yllätykseksi kymmenisen metriä (kartta).

Sokerin palanen

Sivulta ja takaa kivi ei näyttänytkään enää sokerin palalta.

Ihmettelin miksi sitä ei ollut merkitty karttaan. Vieressä oli karttamerkkeinä suuria kiviä, muttei ne niin komeita olleet.

Päätin vielä käyvä kurkkaamassa mettäautotien umpikujan.

Kivimäensalon ukko

Pyöräytin umpikujassa ympäri ja mietin että tämä tais olla tässä, ku huomasin pienen mäen päällä hassun pään. Eiku kattomaan mikä se on…

Kivimäensalon ukko

Ihan immeisen pään muotoinen kivi makasi kalliolla nyppylän päällä nenän osoittaen Karhulahen suuntaan (kartta). Kokoa reilut 2 m kanttiinsa.

Kivimäensalon ukko

Toiselta puolekin se näytti ihan silmiä siristävältä. Olisko tämä ukon piä? Vieressä oli melkein säännöllisen kuution mallinen kivi, kokoa reilu puoli m kanttiinsa.

Haljennut kivi

Tutkailin viereiset isot kivet ja tämän haljenneen kiven alta löytyi luola (kartta).

5 m luola

Luolalla oli pituutta viitisen metriä ja leveyttä 3 m ja korkeutta reilusta metristä puoleen metriin. Varsin kuivalta näytti. Käytön jälkiä ei näkynyt.

Että kaikenlaista sitä tulee vastaan tuolla Kivimäensalolla. Mitähän kaikkea sitä löytyisikään jos aluetta kävisi läpi järjestelmällisesti?