Kuten niin monta kertaa aiemminkin viime sunnuntain retkuilukohe valikoitui satunnaisesti. Uamulla suunnittelin mihin suuntaan sitä Pösön keulan kääntäs ja tutkailin karttaa. Karttulassa Virmas vaihtuu Rasvangiksi mennessä pohjosta kohen. Tällä järvellä on yksi saari ylitse muiden – Pulkkilansaari. Yksityislossilla saari on etelleen asuttu. Saarella on savolaesittain neljä suurehkoa vuorta: Salonvuori, Aittovuori, Kumpuvuori ja mahtavimpana Vaajavuori (kartta). Sen jyrkät rinteet pitkän kapean Uiperolahen rannalla veti puoleensa.

Ajelin Tervon läpi Hyvölän rantaan – pari km Vaajavuoresta luoteeseen, jossa oli kyläläisten venelaituri. Rannasta lähti myös jäätie, joka seuraili Pulkkilansaaren rantoja kohen kaakkoa. Tyrkkäsin potkurin jäille ja rannassa jututin pilkillä olleita alkuasukkaita, että tarviiko matkalla varoa salmia. Ei tarvii, jos suuntaan potkurin suoraan kohen Siekkisen kummelia.

Uiperolahti

Uiperolahti oli tosi metka – kapea pitkulainen lahti, jota reunusti jyrkät rannat.

Uiperolahti

Jäällä kiitävä menopelini varustettuna eväs- ja kamerarepulla.

Uiperolahti

Pohiskelin että millaista täällä olisi kesällä meloskella. Täällä kolossa on varmaan oma mikroilmasto.

Vaajavuoren paljas jyrkänne

Vaajavuoren jyrkänne on aikalailla metän peitossa, mutta pari pätkää kalliota näkyy myös paljaana.

Vaajavuoren jääpuikkoja

Jyrkänteen alaosassa oli kommeet jääpuikot.

Vaajavuoren jyrkänne

Paikalla ku oltiin niin pitihän sitä kiivetä vuoren päälle.

Vaajavuoren jyrkänne

Rinne oli niin jyrkkä, että ihan mistä vaan ei ylös päässyt. Reittiä piti välillä ihan miettiä.

Näkymä Vaajavuorelta

Vuoren päällä oli osittain avokalliota mutta kitukasvuset männyt haittasivat näkymään. Päällä oli myös polteltu nuotiota.

Vaajavuoren kallioita

 

Laskeuvuin alas vuorelta ja samalla tutkailin kiintoisia koloja. Rinteessä ja viereisellä Aittovuorella riittäisi  varmsti koloja tutkailtavaksi. Lisäksi saaren pohjoispäässä on mielenkiintoinen karttamerkintä – Räystäskivi. Kun sille ei ollut tarkempaa paikkamerkintää niin jätin sen seuraavien tutkailijoitten tai käyntikertojen selvityskohteeksi.

Palauumatkalla hörppäsin Uiperonnimen päässä kummelin vierellä termarista kuumat karpalomehut ja seurailin joutsentansseja Aittolahesssa.