Kävin Heinäveen Pirunpesällä (kartta, nyppylä nimen yläpuolella) jo keväällä, mutten silloin tiennyt että siellä on myös kiikkukivi – Kalkatuskivi, joten tänään Suomen luonnon päivänä kävimme paikalla uuvelleen. 
Lepikkomäen Pirunpesä on muinainen pirun asuinpaikka ja tietäjien pyhäkkö ja nykyään tunnettu kettujen pesä- ja pyyntipaikka. Perimätiedon mukaan ihmiset piileskelivät venäläisiä isonvihan aikaan alueen luolissa ja tunneleissa, jotka mahdollisesti olisivat ulottuneet etelään Petrumajoen eteläpuolelle saakka.

Pirunpesän on suonigneissikallio on louhikkoa, josta löytyy useita luolia ja toorin käsittävään muodostumaan kuuluu laakamainen lohkare. Etsimme n, 1,7 m pitkää, 1,2 m leveää ja 0,8 m paksua liikkuvaa laakamaista lohkaretta.

Kalkatuskivi on yksi pakkasrapautumisen synnyttämän louhikon lohkareista. Se on pisimmän luolan alemman suuaukon edustalla. Metsästäjät lukitsevat sen liikkumattomaksi pienemmän, Kalkatuskiven alle sijoitettavan lukituskiven avulla. Metsästystilanteissa, lukituskiven poistamisen jälkeen Kalkatuskivi kiikkuu 15−20 cm. Kiikutettaessa syntyy jyrisevä ääni, joka ajaa ketut pois louhikosta. Luolissa kerrottiin asuvan piruja ja kummittelevan, joten sitä pelättiin laajalti. Todennäköisesti Kalkatuskiven äänellä on oma merkityksensä kummitustarinoiden synnyssä.

Kivistä löytyi muutamia nimmareita. Tämä JP näytti vanhimmalta.

Louhikon alaosasta löytyi kettuosastoon useita kulkuaukkoja.

Yksi luolista vei pari kolme metriä syvälle lohkareitten alle.

Joittenkin lohkareitten alle jäi sateen suojan kokoisia tiloja.

Kalliolippa näytti olevan suurin luola.

Ennakkotietojen kokoista kiikkukiveä ei löytynyt, mutta löysimme kalliolipan alta noin 1 x 0.5 x 0.25 m kiikkuvan kiven, jonka heiluttaminen sai lonksuvan äänen. Olikohan täällä ollut isompi kiikkukivi joka oli nyt lohjennut osiin?

Kettuja emme saaneet näkyviin…
Kallionyppylällä oli useita lohjenneita kalliopaaseja ja näytti siltä että lohkareikko muutti muotoaa pakkasrapautumisen vuoksi joka talvi.

Paikan mystisyyttä lisäsi kirkuva palokärki, joka teki tarkastuslennon Pirunpesän ympäri.