Koukunvuorelta suuntasimme etelään Loikansaareen. Tarkoitus oli katsastaa Ryöskän tupa. Ryöskä on Vaaluvirran ja Koukunpolven legentaarinen hahmo, joka piinasi kesäisin alueen asukkaita ja lomalaisia varastellen ruokaa ja pelotellen neitsyeitä. Oliko Ryöskä tai Ryöhkä-Kontiainen puoliksi karhu, puoliksi ihminen? Luolassa se ainakin asusteli kesät. 

Oopperalaulajatar Aino Ackte asui kesäisin Koukunpolvesta yli 2 km alavirtaan lähempänä Pohjataivalta rakennetussa Huvilassa, joka sijaitsee aivan myyttistä nähtävyyttä Ryöskän tupaa vastapäätä. Huvilan rantasauna näkyy selvästi kuvassa ja itse huvila pilkistää vasemmalla puitten takaa.

Ryöskän luola löytyi karttamerkistä lännempää (kartta) pari metriä korkean kalliokohouman takaa.

Porfyyrigraniittinen lohkare on jäänyt kenolleen kallion ja kahden kiven päälle. Luolalla on kolme suuaukkoa ja kokoa 5.5 x 1.2-2.3 x 1.1-1.5 m. Olisiko viivat jääraja? Luolan karike oli kosteaa…
Viiteosta näkee vähän mittasuhteita.

Kalliolla kasvoi mäntyjä ja yhessä huomasinne vanhan pilkan.

Se oli kasvanut lähes umpeen, joten emme nähneet oliko se karsikkomerkintä. Liekkö Ryöskän tekosia.

Läksimme seuraavaksi etsimään Ryöskän pöytää Multamäeltä. Parkeerasimme kannootin Ryöskänlahen reunaan ja kipusimme mäen huipulle.

Etsiessämme pöytäkiveä Multamäeltä löysimme monta mielenkiintoista kiveä.

Aivan mäen päällä oli haljennut kivi.

Kuin veitsellä leikaten…

Laskeuimme mäkeä luoetta kohti. Matkalla tuli vastaan tälläinen kerrostelma.

Sen vieressä oli kartiomainen 5-6 m korkuinen kivi. Olisikohan tämä wikissä mainittu kirkkokivi? Tämä oli sen verran korkea että sen päältä olisi varmaan nähnyt Heinäveen kirkontornin. Kiipeämättä jäi…

Evästelimme etsinnän välissä. Tässä pizzeriamme näköalaa Multamäeltä Saarvasaareen. Jatkoimme mäkeä alas…

Olisiko se tuo bussin kokoinen möhkäle? Kiersimme toiselle puolen.

Tämä se on: Ryöskän pöytä (kartta). Kokoa kivellä oli varmaan 10 x 4-5 x 4 m.

Kunnioitusta herättävä kokonaisuus.

Olisko tämä immeisten työtä? Vähän epäilen. Niin suuri on tuo järkäle…

Viiteokuvaa selventämään systeemiä.

Olipas kannattava rymyäminen, mutta verotti sen verran varastoja, että päätimme jättää Pirunvuoren koluamatta ja suunnattiin Pitkäsaareen nakkarille.

Lissee juttua Ryöskästä voip lueskella: Pilppa-WikipediaHeinäveden Kesäsanomat 2011Perinteen bongaajien Soisalo, Anne Hyvärinen, Hiidenkivi-lehti 4/2012.