Leppävirran kameraseuran kuvausveteraaneilta sain talvella vihiä Kotalahden Venemäen luolasta. Lähdimme ottamaan selvää tästä Pirunluolasta.

Luola löytyi aikamme Venemäen louhikkoista rinnettä könytessä.

Tuosta välistä…

…löytyy ihmisen mentävä rako luolaan.

Se oli ainakin 10m pitkä. Tyypillinen suomalainen luola – kalliosta irronnut lohkare on kiilautunut rinnettä vasten jättäen alleen tilan. Melkein mahduin seisomaan.

Suhkot kuiva – ainoastaan kallioseinää myöten tippui vettä. Paikalliset alakuasukkaat olivat jättäneet merkkejä…Luola tutkittuamme laskeuduimme lammelle, joka osottautui kaakkurilammeksi. Tämä pariskunta oli varsin kesy – tai kuvaaja maastoutui hyvin suopursikkoon.

Luollalle löytää 531 Kotalahdentieltä Unimäentielle ja sieltä Antikkalantielle. Tuossa sinisen nuolen kohdalla on tien vieressä kivi, josta lähtee mettäautoura. Uraa myöten kannattaa mennä lammelle asti ja lammen saaren kohdalla nousta Venemäelle, jossa kaatunut puu näyttää luolan suun rinteen puolivälissä

Lissee kuvia nuamakirjassa.