Olen käyttänyt kuvagallerioiden luomiseen Picasan “kylkiäisenä” löytyviä näyttäviä Flash-pohjaisia galleriapohjia. Pauli Hollannista on koonnut niistä hyvän paketin. Sieltä löysin uuden idean muokata Picasa-gallerian ulkoasu mieleiseksi.

Picasa-gallerian normaali ulkoasu

Yleensähän noi Picasa-galleriat tehdään siten, että Flash-pohjapaketti kopioidaan omalle koneelle Picasan haluamaan kansioon ja suoritetaan Picasassa “ajo”, jolla se muuttaa kuvat ja tekee galleriaan tarvittavat tiedostot. Sitten gallerian tiedostot ja kuvat siirretään palvelimelle.

Tämä javascriptikoodi muuttaakin suoraan Picasa-gallerian ulkoasua ilman, että kuvia tarvitsee siirrellä minnekään. Sivulla on kaksi ulkoasua mallina, joita voi kokeilla omalla Picasa-galleria tunnuksella.

No, en tyytynyt tietenkään valmiisiin ulkoasuihin vaan aloin kokeeksi puukottaa javakoodin käyttöliittymää Suomeksi ja muotoilla CSS:llä oman valokuvasivustoni näköiseksi.

Picasa-galleria omalla ulkoasulla

Tuossa esimerkissäni on vain Leppävirtaa-blogini kuvakansio, mutta saman ulkoasun saa helposti koko Picasa-gallerialle. Jos kuvissa on kuvatekstit, niin ne tulee noiden pikkukuvien ja suurien kuvien alle. Näissä blogikuvissa niitä ei ole.

Omalle palvelimelle tarvitsi ainoastaan siirrellä ulkoasua muokkaavat javascript- ja CSS-tiedostot sekä itse index.html, johon galleria avataan. Ai, niin ja tietysti gallerian taustakuvat.