Hommasin itselleni joululahjaksi Salakirjojen näköispainoksen – Suomen Muinaislinnat, Hjalmar Appelgren, 1891, joka on etelleen kattavin ooppus Suomen muinaislinnoista. Talvi-iltoina kirjaa lukiessa tuli merkattua muutamia kiintoisia kohteita, joita kesällä pitää kurkata. Yksi niistä oli Ihantsalon linnavuori Puumalassa (kartta).

Kirjassa kerrotaan:
“Läskelän kylän Ihanteensalon saarella on Guttlundin mukaan korkea ja jyrkkä Linnavuori, jonka korkeimmalla “nyppylällä aivan järveen putoamassa” on iso ja ympyräinen, tuvankorkuinen, muilla kivillä alustettu kivimöhkäle, jonka muka pitäisi oleman jättiläisen nostama. Alempana löytyy vuoreen hakattu vuosiluku.”

Ajelimme tänään kohen Pistohiekkaa.

Ihantsalo, Puumala

Käväsimme Rapeikon kioskilla kahvella ja kurkimme sen rannalta Linnavuorta. Sakastinkukkula esti näkyvyyden vuorelle. Ajelimme Ihantsaloon ja etsimme kuumeisesti viittoja liittyen linnavuoreen – tuloksetta. Parkkeerasimme auton tien sivuun ja läksimme talsimaan kohen rantaa.

Ihantsalo, Puumala

Lähellä rantaa tuli kallionyppylällä näkyviin kivi, jonka päätimme kurkata.

Ihantsalo, Puumala

Kivi oli parin kiven varassa kalliolla ja siihen oli maalattu kolmio. Toisella sivulla oli myös maalia. Mitähän kerkkejä nää oli? Jatkoimme kohen linnavuorta ja huomasimme häviävää punaista maalia puissa ja kallioissa. Niitten viitoittamana kulki vanha polku. Oliko täällä ollut joskus luontopolku?

Linnavuori, Ihantsalo, Puumala

Saavuimme vuorelle ja hiukan ennen huippua oli kallion vieressä niin kuin muurin rakenteita.

Linnavuori, Ihantsalo, Puumala

Seurasin muuria rantaan päin ja huomasin retkisataman merkin. Se jäi käymättä. Kallion reunalta löytyi kallioitten välistä kivi, joka näytti siltä että se voitaisiin helposti kammeta vuorelle kipuavien niskaan.

Linnavuori, Ihantsalo, Puumala

Vuoren huipulta löytyi iso kivi, mutta ei se ollut ympyräinen vaan ennemminkin kuutio. Aika pieni tupa on tuon korkuinen.

Linnavuori, Ihantsalo, Puumala

Alla ei ollut kovin kummallisia kiviä. Vain kallion rakonen.

Kalliokielo, Linnavuori, Ihantsalo, Puumala

Vuoren päällä kituutti kalliokieloja.

Linnavuori, Ihantsalo, Puumala

Vuorelta aukesi mahtava näkymä Hirvensalmeen.

Palasimme hiukan takasinpäin ja kurkkasimme vielä Sakastinkukkulan.

Linnavuori, Ihantsalo, Puumala

Matkalla tuli vastaa isomaksaruohokasvustoja.

Niinipuut, Ihantsalo, Puumala

Juuri ennen Sakastinkukkulalle kiipeämistä notkossa kasvoi suuria niinipuita. Notkossa oli myös joitain kivirakennelmia.

Sakastinkukkula, Ihantsalo, Puumala

Sakastinkukkula oli suuri pyöreä paljas kalliokukkula.

Sakastinkukkula, Ihantsalo, Puumala

Kukkulan laelta aukesi myös näkymä Hirvensalmeeen yli Linnasaarien.

Sakastinkukkula, Ihantsalo, Puumala

Hiukan alempana oli karttaan merkitty suuri kivi, joka osottautui mielenkiintoiseksi. Se oli pyöreä muodoltaan ja pään muotoinen. Tältä reunalta erottaa juuri ja juuri naaman piirteet.

Sakastinkukkula, Ihantsalo, Puumala

Toiselta puolen naaman piirteet ovat selvemmät ja kiven katse suuntasi Hirvensalmeen. Alla oli kiviä, joista suurin oli punainen. Olikohan tämä se Guttlundin tarkoittama kivi?

kataja, Ihantsalo, Puumala

Palasimme melkein samaa reittiä autolle ja kiinnitimme huomiota moniin suuriin pystykatajiin. Tälläkin korkeutta yli 5 metriä.

Ihantsalo, Puumala

Matkalla autolle tuli vielä vastaan kallionyppylän päällä kivi, jonka alle olisi mahtunut makoilee.

Kummastelimme miten tälläinen luonnon ja historian helmi tuntui kuin se olisi unohettu. Matkalla tuli vastaan haallistuneita maalimerkkejä, viittoja ja kumoon kaatunut opastaulu vieraskirjalaatikkoinen. Surullista. Tämä hieno linnavuori jos mikä ansaitsisi olla hoijettu ja viitoitettu retkuilukohe.