logo

Kiinnijäätyneen joutsenen pelastus

Pakkasmittarin kivutessa -20 ja auringon lähes pilvettömälle taivaalle – läksin koskelle. 
Siellä oli kylymä. Paljon enemmän pakkasta kuin kylillä…

Kuulin rannasta siipien läpsytystä. Pöh, joutsen oli jäätynyt kiinni ja yritti päästä karkuun.

Ei onnistunut. Näytti että toinen jalka oli jäätynyt kiinni.

Siirryin sivummalle ja se yritti vimmatusti irti – ei onnannut. Soitin tutulle, joka on hoivaillut loukkaantuneita eläimiä – mitä tehdä? Hän soitti palokunnalle ja soitti takaisin, että ne tulee kohta pelastamaan joutsenen.

Aikani kuluksi ja lämpimikseni läksin tarpomaa lumikengillä kosken rantoja etten turhaan hermostuta joutsenta lissee. Kohta sain soiton palokunnalta että ovat kanavilla, että missäs joutsen. Ohjasin miehet hommiin…

Tilanteen arviointi.

Irrotukseen kaksi miestä – toinen koskesta käsin ja toinen jäältä pitelemässä ettei joutsen karkaa.

Joutsen irtosi helposti – osittain oman räpiköinnin ansiosta.

Sitten viemään lämpimään.

Jalat eivät olleetkaan kiinni vaan se oli jäätynyt yön aikana pyrstosulistaan. Siinä räpiköidessään ”kyynärpää” aukesi ja vuoti verta.

Lämmin paloauto odottaa…

Puolimatkassa kiedottiin joutsen huopaan ja se rauhottui. 
Oli se kuulema paloauton lämpimässä jo piristynyt niin että oli yrittänyt nokkia.
Joutsen vietiin lämpimään ja laitettiin lepäämään laatikkoon ja sinne se heti nukahtikin. Seurataan miten se siitä tointuu…
  • Jaa

10 Kommentit

  1. Luin hiljattain jostain, että kiinni jäätyneiksi ilmoitetut joutsenet eivät oikeasti ole koskaan kiinni jäätyneitä. Olivat näköjään väärässä :). Toivottavsti lintu toipuu, eikä stressaantunut liikaa.

    • Veikkaisin että oli käynyt niin että yöllä meni kanavassa laiva, joka nostatti vettä jäälle ja perssulat jäätyi sen vuoksi. Joutsen on tutkittu ja siinä ei ole muuta vikkoo kuin se pieni haava siivessä, joka tuli räpiköidessä jäätä vasten. Jos yö mennöö hyvin niin joutsen lasketaan vappaaksi iltapäivällä.

  2. Kiitos ulkoilevalle kuvaajalle! Kaamaskoskenrannalta tyttö Leppävirralta.

  3. Olipa kerrankin onnellisesti päättynyt eläintarina 🙂

  4. Hei, mua ihmetyttää se, että miten ylipäätään joutsen pärjää talvella täällä? Eikö ne muuta etelään? Hienoa, että tämä yksilö pelastui, mutta miten se pärjäilee tästä eteenpäin? Upea kuvasarja Anssi!

    • Kyllä nämä viipyilijät talvehtivat sulassa. Ruokaa löytyy avovedestä kosken partaalta. Just oli juttua Luonto-lehdessä Tyyrinvirrassa talvehtivista joutsenista.